PRAHA

Tragická nehoda: Muži odsouzeni za smrt chlapce při závodech

Podle předběžného soudního verdiktu obdrželi dva muži, kteří hráli klíčovou roli v tragické nehodě při závodech nákladních vozidel, podmíněné tresty. Strýc zesnulého chlapce byl odsouzen na dvanáct měsíců vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou let. Organizátor závodů, Bohumil Béza, dostal trest šestnácti měsíců s odkladem na třicet měsíců. Oba muži musí také uhradit škodu rodičům a sestře zesnulého, přičemž každému z rodičů připadne částka přesahující 900 tisíc korun a sestře 750 tisíc korun.

Soud naopak zprostil obžaloby tetu chlapce a řidiče nákladního vozu, jelikož podle rozsudku neměli možnost nehodě zabránit. Všichni obžalovaní odmítli vinu. Pořadatel Béza a strýc zesnulého nyní zvažují odvolání proti dnešnímu verdiktu, a případ tak může zamířit k odvolacímu Krajskému soudu v Praze.

Soudce Štěpán Jirounek rozhodoval na základě výpovědí obžalovaných, svědků, odborného posudku a policejního vyšetřování. 'Největší pochybení bylo na straně organizátorů závodů a osoby, která měla chlapce hlídat. Tragická nehoda je obrovskou lidskou tragédií pro všechny zúčastněné, zejména pro rodinu zesnulého,' uvedl soudce při odůvodnění rozsudku. Podle něj nehoda nebyla nečekanou situací, kterou by nebylo možné předvídat, ale obžalovaní měli dbát větší obezřetnosti.

Státní zástupkyně Klára Loudová vidí hlavní příčinu tragédie v nedostatečné organizaci závodů a bezpečnostních opatření. Podle ní vstup na vlastní nebezpečí nevylučuje odpovědnost pořadatele. 'Rizika byla hrubě podceněna,' uvedla Loudová a doplnila, že strýc měl být více ve střehu a chlapci věnovat větší pozornost.

Výpovědi svědků u soudu naznačují, že chlapec vběhl pod kola vozu sám. 'Všechno bylo velmi rychlé. Náklaďák se objevil a během několika vteřin chlapec skončil pod koly,' popsali situaci někteří svědci. Podle odborného posudku automobil měl speciální dezén pneumatik, který mohl strhnout i dospělého člověka, a pancéřovanou kabinu s omezeným výhledem, takže řidič neměl šanci zpozorovat dítě v blízkosti vozu.

Státní zástupkyně sice zpočátku považovala i řidiče za odpovědného, ale následně svůj postoj změnila. Je podle ní otázkou, zda na takové adrenalinové akce vůbec patří malé děti. 'Došlo k neštěstí, které zasáhlo rodinu chlapce i životy obžalovaných,' konstatovala v závěrečné řeči Loudová. Strýc zesnulého byl již před vynesením rozsudku poznamenán drastickým zážitkem. 'Není důležité, jak mě soud dále potrestá. Už jsem dostatečně potrestán a následky této události si ponesu po zbytek života,' svěřil se.