
Projekt "Vaříme s chutí - školní jídelna roku 2025" byl zahájen v Plzni, aby přinesl nové trendy do školních jídelen. Vyhrála jídelna 2. ZŠ ve Schwarzově ulici. Druhé místo získala 25. ZŠ ve Chválenické, třetí 16. ZŠ americké ulice. Soutěž propaguje respekt a ocenění kuchařů a zdravé stravování. Finálový klání proběhlo v Kralupech n. V.
Projekt 'Vaříme s chutí - školní jídelna roku 2025' vyhlásilo město Plzeň na počátku letošního roku s cílem rozšířit nové trendy ve školním stravování. Iniciátorkou a hlavní autorkou projektu je náměstkyně primátora pro oblast školství, Lucie Kantorová. Soutěže se účastnilo 22 z 24 školních jídelen zřizovaných městem. Finálové kolo se konalo 9. května 2025 v Kralupech nad Vltavou, kde se jako vítěz ukázala školní jídelna 2. základní školy ve Schwarzově ulici v Plzni.
Na druhém místě se umístila 25. základní škola ve Chválenické ulici a třetí příčku obsadila 16. základní škola z americké ulice. Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo 20. května na plzeňské radnici.
Podle Lucie Kantorové byl projekt zaměřen na zvýšení respektu a ohodnocení kuchařů ve školních jídelnách, přičemž dětem chtěla zprostředkovat poznání zdravé, pestré a chutné stravy. Soutěž ukázala, že i méně oblíbená jídla, jako jsou ryby či luštěniny, lze připravit zajímavým způsobem.
V prvním kole, které skončilo 20. března, navštívila každou z přihlášených jídelen odborná porota, která hodnotila připravené pokrmy. Do finále poté postoupilo šest školních jídelen. Ve finálovém kole soutěžily dvoučlenné týmy ve vaření v gastrostudiu společnosti Bidfood pod dohledem zkušených šéfkuchařů.
Kuchařky z 2. základní školy v Plzni získaly nejvyšší počet bodů od poroty a staly se vítězkami soutěže. Svůj triumf si odnesly ve formě skleněné trofeje, pobytového voucheru, kuchyňského vybavení, finanční odměny a kuchařky. Ocenění obdrželi i soutěžící na druhém a třetím místě, a to v podobě finančního daru a kuchyňského zařízení.
Porotce Tomáš Popp, šéfkuchař a manažer Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, vyzdvihl chuť, originalitu a pestrost surovin účastníků. Zároveň zdůraznil, že výběr vítězů nebyl jednoduchý a konstatoval, že soutěžící mohli využít příležitosti vzájemně sledovat a ochutnávat svá jídla.
Celou soutěž zorganizoval magistrátní odbor školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Bidfood.