ÚSTECKO

Zahrádkáři v Ústí protestují proti ukončení nájmů

Majitelé zahrádek v jedné z ústeckých čtvrtí čelí vážným problémům po nedávném rozhodnutí města zrušit jejich nájemní smlouvy. Ačkoli mají smlouvy platné do konce září příštího roku, město nedávno oznámilo výpověď. To znamená, že zahrádkáři nyní musí do té doby na vlastní náklady zlikvidovat své zahrádky a veškeré vybavení.

Kontrola stavebního úřadu odhalila, že chatky zde postavené byly vystaveny bez potřebných stavebních povolení. Podnětem ke kontrole bylo loni v únoru požáru v jedné z nelegálně postavených chat, který si vyžádal čtyři lidské životy. „Nechceme, aby se něco podobného ještě někdy opakovalo,“ uvedl náměstek primátora Michal Mohr (SPD).

Starosta centrálního městského obvodu Tomáš Kirbs (ANO) sdělil, že získání stavebního povolení zpětně není možné vzhledem k tomu, že stavby se nacházejí v aktivní záplavové zóně. Přilehlý Zádrnický potok totiž hrozí v případě velké vody vylitím a způsobením škod na okolních pozemcích.

Zahrádkáři se s likvidací své kolonie nesouhlasí a sepisují petice. „Nechápu, proč nám město pronajalo tyto zahrádky, když vědělo, v jakém jsou stavu,“ uvedla zahrádkářka Marie Sinuová, která měla pozemek pronajatý několik let a pečlivě se o něj starala. Podle ní by zahrádky měly být zachovány, protože slouží jako jediná forma oblíbené občanské vybavenosti v lokalitě, kde chybí jiné možnosti pro trávení volného času.

„Zahrádky byly původně i na konci ulice a když se zlikvidovaly, staly se z těchto míst rejdiště narkomanů a bezdomovců,“ upozornila další zahrádkářka Markéta Kozlová. „To samé teď hrozí i tady. Myslím, že zahrady jsou lepší variantou než veřejná skládka,“ dodala.

Podle náměstka primátora Michala Mohra město neakceptuje trvalé bydlení v nelegálních chatkách. „Někteří lidé tady opravdu žijí natrvalo, ale to není přijatelné,“ upozorňuje náměstek. Kozlová však argumentuje, že v této lokalitě nejsou evidovány žádné záplavy, takže záplavové riziko není relevantní důvodem pro likvidaci zahrádek.

Jana Hanzlíková, která má zahrádku jako místo odpočinku občanka z jiné části města, považuje výpověď za chybu města. „Město muselo vědět, že tady zahradní chatky stojí už dlouhá léta,“ uvádí Hanzlíková. Podle ní by také nebylo možné, aby ČEZ instaloval elektroměry v záplavové oblasti.

Přestože náměstek primátora Mohor uvádí, že město hledá nové lokality pro zahrádky, někteří zahrádkáři zůstávají skeptičtí. Marie Sinuová pochybuje o tom, že město najde adekvátní prostor.

Podobný osud čeká i zahrádkáře v Oseku na Teplicku, kde město plánuje přeměnit zahrádkářskou kolonii na stavební parcely.