OLOMOUCKO

Zájem o samosběr jahod stoupá, ceny 70-90 Kč/kg

V posledních letech se zvyšuje popularita samosběrů jahod a tento trend je zřetelný i v letošní sezoně. Manželé Dostálovi, kteří organizují sběry v Prostějově a Olomouci-Slavoníně, zaznamenali vysoký zájem. 'Další termíny budeme zveřejňovat postupně na našich webových stránkách. Jsme závislí na počasí, jahody zatím dozrávají pomalu,' vysvětluje Ondřej Dostál.

Letos kilogram nasbíraných jahod na obou plantáží vyjde na 85 korun. Minulý rok se cena kilo jahod na samosběrech pohybovala kolem 60 korun, letos je to mezi 70 a 90 korunami. 'Několik let jsme nezvyšovali ceny, ale vzrostly nám náklady. Proto jsme letos cenu zvýšili o pět korun na kilo, takže naše samosběrová cena je 70 korun,' oznamuje Jiří Mojžíšek, majitel farmy v Bochoři na Přerovsku.

Ceny jahod letos rostou nejen kvůli nákladům, ale i kvůli nepříznivému počasí. Většina pěstitelů se shoduje na tom, že značnou část úrody poškodily jarní mrazy a nyní jahody nerostou kvůli suchu. Například na farmě v Bochoři vůbec nebudou k dostání plody české odrůdy Karmen, kterou mráz zcela zničil.

V Prostějovičkách zatím nejsou jistí, za kolik budou prodávat své biojahody. Jisté je, že jako v minulém roce budou prodávat pouze nasbírané jahody. 'Jsme trochu výš než ostatní plantáže, část úrody teprve kvete. Loni jsme prodávali za 90 korun kilo, letos možná mírně podražíme, ale chceme udržet cenu pod stovkou,' říká pěstitelka Petra Pančíková.

V Otaslavicích na Prostějovsku se letos díky obměně vysadby sbírat nebude.

Jahodárna Prostějov zahajuje samosběr od 16. května s cenou 85 Kč/kg, stejně jako Jahodárna Olomouc-Slavonín. Jahody Olomouc-Skrbeš začnou sezónu samosběru od 24. května, s dalšími podrobnostmi k zahájení a ceně na jejich webu. Farma Mojžíškovi v Bochoři plánuje sběry od 20. května vždy v pondělí, středu a sobotu za cenu 70 Kč/kg. V Prostějovičkách budou opět prodávat pouze trhané jahody na objednávku s cenou podle množství úrody.