VYSOČINA

Žďárská pouť láká stovkou atrakcí a tradičním programem

Žďárská pouť opět láká návštěvníky z blízka i daleka

Žďár nad Sázavou - Žďárská pouť, která probíhá každoročně kolem zimního stadionu a sportovní haly, opět láká obyvatele i návštěvníky z širšího okolí. Jak dokazují školáci, kteří již v pondělí po škole zamířili směrem k atrakcím, tato událost je pro město velkým lákadlem.

'Viděl jsem to kolo už v neděli večer ze svého okna. Musíme tam rozhodně jít! Autodromy nesmíme vynechat, a to hned několikrát, jednou je málo. Co třeba zítra?' překřikovaly se děti s nadšením. A nejsou sami. Lidé si už zvykli sledovat stavbu atrakcí a cenové nabídky, které je letos čekají.

Mezi místními je oblíbené navštěvovat pouť ve všední dny, kdy se dá vyhnout víkendovému náporu a zácpám. 'Ve všední den jsou jízdy delší, nejsou fronty, méně hluku a více klidu. S menšími dětmi to je ideální řešení. Plánujeme vyrazit ve středu a ve čtvrtek,' sdělila Veronika Poláčková, maminka dvou malých dětí.

Pro všechny milovníky kolotočů, skákacích hradů a adrenalinových atrakcí bude letos k dispozici více než stovka různých zábavních zařízení. 'Jedná se o podobný počet jako loni. Více se už na vymezené plochy nevejde,' uvedla mluvčí žďárské radnice Blanka Sobolová.

Novinky letos zahrnují kolotoč Samba a menší dětský kolotoč. Z moderních atrakcí se návštěvníci mohou těšit například na Extrem-Booster, Break Dance, obří vyhlídkové kolo či Bungee Katapult. 'Ale na své si přijdou i milovníci tradičních řetízkových kolotočů, houpaček, střelnic, labutí nebo autodromů,' dodala Sobolová.

Pouti doprovází také přibližně dvě stovky stánků nabízejících občerstvení, tradiční perníky, cukrovou vatu, textil, hračky a bižuterii. Samozřejmě nechybí ani duchovní část akce v kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, kde budou slouženy mše svaté a další bohoslužby.

Vzhledem k očekávanému množství návštěvníků je tradičně posílena i dopravní a bezpečnostní opatření. Hlavní tahy městem a obydlené čtvrti přímo sousedící s poutí budou pod zvláštním dohledem strážníků. 'Důrazně doporučujeme, aby místní obyvatelé na pouť šli pěšky a nejezdili autem,' apeluje vedoucí žďárských strážníků Martin Kunc.

Pro návštěvníky přijíždějící z okolních měst je na městském webu dostupná mapa parkovišť, kde je možné bezpečně odstavit automobil. Plánování a organizace parkování jsou samozřejmě závislé na počasí, jak uvedl Martin Kunc: 'V případě nepříznivého počasí se některé parkovací plochy nemohou využít.'

Strážníci jsou také nasazeni pro udržování veřejného pořádku. Žďárská pouť se čas od času setkává s drobnými trestnými činy, a proto budou letos v pohotovosti tři hlídky městské policie a asistenti prevence kriminality.

Organizátoři věří, že návštěvníci ocení pestrou nabídku atrakcí a přidružené kulturní akce, které již tradičně doprovází tento mimořádný městský svátek.