BUDĚJOVICKO

Zrekonstruované letní kino v Prachaticích láká na moderní vybavení

Letní kino v Prachaticích po nedávné rekonstrukci působí velmi moderně a nabízí například sklápěcí sedačky. Kulturní zážitek pod širým nebem je obohacen nejen příjemnou atmosférou, ale také vynikající akustikou, což potvrzuje i ředitelka kulturního a informačního centra Věra Houšková: „Atmosféra je tu moc příjemná a má to skvělou akustiku. Vím, že asi úplně nehovíme sousedům, za což se omlouváme, ale snažíme se zvuk filmů přizpůsobit tomu, že se promítá v pozdních večerních až nočních hodinách,“ vysvětluje Houšková. Nový areál pojme až 300 diváků a kino má za sebou již jednu sezónu v nové podobě.

Ředitelka také přiznává, že návštěvnost kina není zcela podle očekávání. „Popravdě, není to taková bomba, jak jsme si představovali. Myslím, že to docela koresponduje s tím, co zažívají ostatní pořadatelé filmových projekcí. V období, kdy existuje spousta platforem, lidi do kina prostě tolik nechodí,“ komentuje situaci Věra Houšková.

Rekonstrukce letního kina byla značnou investicí a vedla k četným debatám mezi místními politiky. Opoziční zastupitelé kritizovali výši nákladů i umístění areálu. „Představoval bych si, že takovou částku budeme investovat někde jinde. Minulé vedení města se ale rozhodlo, že bude mít tuto prioritu, a to jako současné vedení plně respektujeme. A když letní kino máme, tak je určitě dobré ho provozovat a snažit se, aby z toho občané měli prospěch,“ říká místostarosta Jan Kotrba z hnutí Prachatice společně.

Umístění blízko centra města a obklopení bytovými domy přináší jisté problémy, zejména s hlukem. „Bohužel nějaké potíže to vyvolává. Bydlí tam třeba senioři a mladé rodiny, tak často dostáváme stížnosti. Ono je velmi těžké to řešit, protože letní kino prostě způsobuje hluk a lidé, kteří tam bydlí, samozřejmě chtějí klid. Tyto dvě hodnoty se velmi těžko dávají dohromady,“ přiznává místostarosta Kotrba.

Letní kino v Prachaticích zahájí svou letošní sezónu 7. června, a to českou komedií Sladký život. Očekává se, že příjemná atmosféra a moderní zařízení přilákají návštěvníky, kteří ocení jedinečný zážitek sledování filmů pod širým nebem.