ZLÍNSKO

Zrekonstruované tržiště Pod Kaštany otevřeno

Tržiště Pod Kaštany ve Zlíně se dočkalo rozsáhlé rekonstrukce, která přinesla moderní a esteticky příjemné řešení. Tento veřejný prostor fungoval bez významných změn od roku 1973, kdy byl upraven podle návrhu architekta Jiřího Šanclíka. Dlouhodobě zanedbaný stav již neodpovídal současným standardům, což vedlo město Zlín k iniciování této proměny.

První studie pro rekonstrukci byla vypracována již v roce 2004 kanceláří Ellement architects. Projekt následně prošel několika stupni až k realizaci, která probíhala v letech 2021 až 2022. Během rekonstrukce bylo nutné zohlednit různé požadavky, včetně těch od památkové péče, odboru městské zeleně a uživatelů tržiště, tedy prodejců a správy trhu.

Participativní diskuse s prodejci hrály klíčovou roli při přípravě projektu. Velký důraz byl kladen také na ekologické aspekty budoucího prostoru, jako jsou zelené střechy, nová výsadba a vsakovací dlažby. Realizace měla značný vliv na pohyb chodců i dopravu v okolí.

Zkušební provoz tržiště probíhal v lednu a únoru 2023, přičemž slavnostní zahájení prodejní sezony se uskutečnilo 1. dubna téhož roku. Nové tržiště se pyšní nejen moderním designem, ale také zvýšeným standardem vybavenosti, včetně zázemí pro správu tržiště, prodejce, veřejných toalet a zastávky městské hromadné dopravy. Také byla vysázena nová alej podél třídy Tomáše Bati, čímž se prostor propojil se zámeckým parkem. Byly vyvinuty atypické variabilní stínící prvky pro prodejní místa, která respektují památkovou ochranu tohoto místa. V době, kdy se zde nekonají trhy, zůstává zámecká zeleň nedotčená, což umožňuje výhled na zámek.

Nová podoba tržiště vzbudila různé reakce mezi obyvateli. Někteří jsou spokojeni, jiní nikoli. Pokud se vám rekonstrukce líbí nebo pokud máte připomínky, můžete je vyjádřit v naší anketě. Rekonstrukce tržiště Pod Kaštany je rovněž k vidění na putovní výstavě 'Má vlast cestami proměn', kde jsou představeny další úspěšné revitalizace veřejných prostorů.