OSTRAVSKO

Bruntálsko bez lékařů - obyvatelé dojíždějí za péčí

Podle starosty Horního Benešova a předsedy Dobrovolného svazku obcí Bruntálsko, Pavla Kůniga, nebyl letos vyhověn nabídce finanční podpory pro otevření nové ordinace nebo její rozšíření či udržení v rámci mezigenerační výměny. Tato oferta byla vypsána ve spolupráci 28 obcí Bruntálska ve snaze nalákat lékaře, kteří tu místně chybí. Zásadním problémem není nedostatek pouze zubních lékařů a dalších specialistů, ale také pediatrů a praktických lékařů.

Podle Kůniga je region nucen fungovat bez očního lékaře a také bez dětského psychiatra. Místní obyvatelé jsou tak nuceni dojíždět za lékařskou péčí až do vzdálených měst jako je Ostrava, Opava, Šumperk nebo Olomouc. Dalším problémem je hrozba stárnoucích lékařů. Mnoho z nich, kteří v tomto regionu poskytují zdravotní péči, se totiž pohybuje v pokročilém věku.

Situace je kritická i přes snahu obcí o poskytnutí atraktivních podmínek lékařům. Nabídka zahrnuje symbolický pronájem ordinace, zajištění bydlení a dokonce i rezervovaná místa pro děti ve školních zařízeních. Některé obce dokonce přímo oslovují budoucí lékaře již na vysokých školách s nabídkou místa po dokončení studia.

Křivým ideálům se musel podrobit také Krnov, když loni v dubnu vyhlásil dotační podporu ve výši půl milionu korun pro stomatologa, který by v městě otevřel novou ordinaci. Pokud by se tato forma podpory osvědčila, byla by pravděpodobně rozšířena i na další lékařské profese, které v krnově nedostávají. Nicméně nebyla zaznamenána žádná odpověď na tuto nabídku.

Sumou všeho je, že register lékařů v Moravskoslezském kraji hlásí alarmující nedostatek lékařů, a to nejen specialistů, ale také všeobecných praktických lékařů a pediatrů. Tento problém souvisí s posevejděčným trendem koncentrace zdravotní péče do větších měst a má na svědomí nemalý počet obyvatel, kteří jsou nuceni na svého praktického lékaře dojíždět často i dvacet kilometrů. Tento nedostatek lékařů v odlehlých oblastech je zároveň celorepublikovým problémem, kterému čelí i sousední kraje.