
Nová studie ukazuje, že konzumace ultra-zpracovaných potravin může negativně ovlivnit mužské reprodukční a metabolické zdraví, i když je kalorický příjem stejný jako u nezpracovaných potravin. Výzkum odhaluje, že taková strava zvyšuje hladiny endokrinních disruptorů a snižuje kvalitu spermií.
Během posledních 50 let dramaticky vzrostly míry obezita a cukrovka 2. typu, zatímco kvalita spermií se výrazně zhoršila. Za tyto změny by mohla být odpovědná rostoucí popularita ultra-zpracovaných potravin, které jsou spojovány s celou řadou negativních zdravotních dopadů. Vědci však stále nejsou jisti, zda je to průmyslová povaha samotných ingrediencí, zpracování potravin, nebo zda způsobují, že lidé jedí více, než by měli.
Mezinárodní tým vědců nyní zjistil, že lidé nabrali více na váze na ultra-zpracované dietě ve srovnání s minimálně zpracovanou dietou, i když jedli stejný počet kalorií. Studie provedená na lidech také odhalila, že strava s vysokým obsahem ultra-zpracovaných potravin zavádí vyšší hladiny znečišťujících látek, o kterých je známo, že ovlivňují kvalitu spermií. Výsledky byly publikovány v časopise Cell Metabolism.
„Naše výsledky dokazují, že ultra-zpracované potraviny poškozují naše reproduktivní a metabolické zdraví, i když nejsou konzumovány v nadměrném množství. To naznačuje, že je to právě zpracovaná povaha těchto potravin, která je činí škodlivými.“Jessica Preston, hlavní autorka studie (NNF Center for Basic Metabolic Research, University of Copenhagen)
Stejné kalorie, různé výsledky
Aby vědci získali co nejlepší data, porovnávali zdravotní dopady nezpracovaných a ultra-zpracovaných diet na stejnou osobu. Rekrutovali 43 mužů ve věku 20 až 35 let, kteří trávili tři týdny na každé z obou diet, s tříměsíční „očistou“ mezi nimi.
Polovina začala na ultra-zpracované a polovina na nezpracované dietě. Polovina mužů také obdržela stravu s vysokým obsahem kalorií s přídavnými 500 denními kaloriemi, zatímco polovina obdržela normální množství kalorií pro jejich velikost, věk a úroveň fyzické aktivity. Nebyli informováni, na které dietě se nacházejí. Obě diety, nezpracovaná i ultra-zpracovaná, měly stejný počet kalorií, bílkovin, sacharidů a tuků.
Muži na ultra-zpracované dietě nabrali kolem 1 kg více tukové hmoty ve srovnání s nezpracovanou dietou, bez ohledu na to, zda byli na dietě s normálními či nadbytečnými kaloriemi. Několik dalších markerů kardiovaskulárního zdraví bylo také ovlivněno.
Vědci také objevili znepokojující zvýšení hladiny hormonálně disruptivního ftalátu cxMINP, látky používané v plastech, u mužů na ultra-zpracované dietě. Muži na této dietě také zaznamenali pokles hladin testosteronu a folikuly stimulujícího hormonu, které jsou klíčové pro produkci spermií.
„Byli jsme šokováni, kolik tělesných funkcí bylo narušeno ultra-zpracovanými potravinami, dokonce i u zdravých mladých mužů. Dlouhodobé důsledky jsou alarmující a zdůrazňují potřebu revidovat nutriční pokyny pro lepší ochranu před chronickými chorobami.“profesor Romain Barres (University of Copenhagen & Université Côte d''Azur)
Shrnutí AI
„Naše výsledky dokazují, že ultra-zpracované potraviny poškozují naše reproduktivní a metabolické zdraví, i když nejsou konzumovány v nadměrném množství.“ — Jessica Preston, University of Copenhagen
„Byli jsme šokováni, kolik tělesných funkcí bylo narušeno ultra-zpracovanými potravinami, dokonce i u zdravých mladých mužů. Dlouhodobé důsledky jsou alarmující.“ — profesor Romain Barres, University of Copenhagen & Université Côte d''Azur
Další zdroje
-
Public Health Nutrition – Ultra-processed foods: definice a identifikace podle klasifikace NOVA
-
EatRightPro – Přehled systému klasifikace NOVA (4 skupiny zpracování)
-
News-Medical – Kategorie 4 (ultra-zpracované potraviny): charakteristiky a příklady
-
Wikipedia – Ultra-processed food: průmyslová definice, příklady a zdravotní dopady
Zdroj: Zdravé trendy