KARLOVARSKO

2001 – Sokolov: Rada města schválila nákup digitálních varhan (TV Západ)

„Bohužel osm milionů nejsme schopni dát dohromady,“ potvrdil starosta Karel Jakobec.

Rada města zvažovala i další dvě varianty, kterými byly nákup a následná oprava přibližně sto let starých varhan z Klatov či případné pořízení nových klasických varhan. Náklady na tyto dvě varianty se ale pohybovaly od 5,5 do zmiňovaných 8 milionů korun. Navíc dodací lhůta v obou případech byla min. jeden rok.

„Ač na Radě většina z nás projevila lítost, protože přeci jen staré klasické varhany – je to o něčem jiném než elektrofonická hudba. Ale zase na stranu druhou, s různými experty na varhany jsme probírali možnost právě digitálních varhan, kde ty rejstříky jsou nahrány již dopředu, a z hlediska hudebníka v tom není žádný problém,“ dodal Jakobec.

Elektronické varhany má výrobce dodat přibližně jeden měsíc po objednání. To, kdy se v kostele sv. Antonína Paduánského uskuteční první koncert, nyní závisí na datu dokončení rekonstrukce, která probíhá od loňského roku a vyžádá si náklady ve výši více než 12 milionů korun. Pokud vše půjde bez komplikací, mohla by nová koncertní síň přivítat první návštěvníky ještě na sklonku letošního roku.