LIBERECKO

Anifilm se letos odehraje na patnácti místech

Anifilm – přední český festival zaměřený na animovaný film, se letos odehraje na patnácti místech. Mezi oblíbené lokace návštěvníků patří tradičně Grandhotel Zlatý lev, zámek sloužící jako akreditační středisko, Palác Liebieg a nyní i nově pronajatý pavilon I na výstavišti. Podle ředitele festivalu Tomáše Rycheckého, animované filmy na Anifilmu loni nenechalo propást přes třicet tisíc diváků. 'Počet návštěvníků neustále roste a čelíme dokonce problémům s ubytováním, jelikož naše kapacity jsou plně využité,' uvedl Rychecký.

Podle Rycheckého se v Liberci chystá alternativa klasických ubytovacích kapacit – stanové městečko, známé například z karlovarského festivalu. 'Díky partnerství s průmyslovou školou jsme získali přístup k dvěma tělocvičnám, které slouží jako nejlevnější ubytování pro návštěvníky festivalu,' dodal Rychecký.

Program festivalu se dělí na soutěžní a nesoutěžní část. 'V soutěžním programu nabízíme sedm základních kategorií a český obzor. Celkem se utká 199 filmů, her, hudebních videoklipů a VR projektů,' přibližuje programový ředitel festivalu Pavel Horáček. Vítězové soutěže odnášejí cenu Animorfy – skleněnou sošku od Preciósy.

Nesoutěžní program představí 244 filmů. Letos se zaměří na dvě specifická témata. 'Jedním z nich je filmová tvorba využívající loutkové divadlo – je to unikátní fenomén, k němuž se animace zcela dokonale hodí. Tyto filmy jsou součástí naší historie a jsou spojeny s velkými jmény naší kinematografie. Druhým tématem je výtvárné umění a jeho promítání v animovaných filmech. Při něm se zaměřujeme na použití různých výtvarných stylů a děl ve filmové animaci,' vysvětlila dramaturgyně festivalu Malvína Balvánová.

Festival oficiálně začíná dnes večer. Na slavnostním zahájení udělí pořadatelé cenu za celoživotní přínos animovanému filmu dramaturgovi, scenáristovi a pedagogovi Jiřímu Kubíčkovi. Tento muž je neodmyslitelně spjat s historií české animované tvorby, působil jako vedoucí dramaturg pro animované filmy v Krátkém filmu a spoluzaložil katedru animace na FAMU, které poté až do roku 2006 vedl. Mezi jeho scénáristické počiny patří například Fimfár Jana Wericha nebo večerníčky o Patovi a Matovi.

Hlavním centrem festivalu bude i letos liberecký zámek, odkud pořadatelé dlouhodobě uvažují rozhodit své aktivity po celý rok. 'Velice bychom uvítali možnost rozšířit naše aktivity na celoroční provoz. Jedná se však o tak komplexní projekt, že hledáme další partnery, především město Liberec. Zatím probíhají nadějné jednání,' prozradil kulisy vyjednávání s vlastníkem zámku Rychecký. Anifilm potrvá do neděle a kromě filmových projekcí nabídne také přednášky, workshopy, výstavy, koncerty a dabingové studio.