BRNĚNSKO

Zvlnění vozovky vrhá Znojmo do třítýdenního dopravního chaosu

Znojmo, významná dopravní křižovatka přes kterou míří stovky kamionů každý den, se v posledních dnech stalo místem intenzivních oprav dvou hlavních silnic. Nutnost oprav vyplývá ze zvlnění silnic je vysokou frekvencí těžké dopravy. Ondřej Chrást, regionální ředitel ve společnosti Strabag, komentoval, že 'Vozovku by měla mít životnost minimálně deset let. Na to je to konstruováno. Na to je udělaný i ten projekt.'

V rámci rekonstrukce, kterou financuje investice patnáct milionů korun, bude nutné až po dobu tří týdnů využívat objízdné trasy. Dělníci vyměňují narušený povrch vozovky na Mariánském náměstí a Pražské ulici. Směrem do centra města je průjezd možný, avšak směrem na Prahu nebo Jihlavu jsou řidiči odkazováni na objízdky. Úsek je zvlášť označen pro vozidla do a nad tři a půl tuny, jak vysvětlil ředitel Ředitelství silnic a dálnic – Správy Brno, David Fiala.

Opravy způsobily narušení dojíždění během pondělní ranné dopravní špičky. Mnoho řidičů se ztratilo v souvislosti se změnou tras, čímž došlo ke zdržení až o desítky minut. Policisté připisují tento problém především řidičům kamionů, kteří nejeli podle návodů na oranžových šipkách.

Dlouhodobou potíží Znojma je nákladní doprava, která se v prosinci minulého roku ještě zintenzivnila. Důvodem bylo posílení osobních vlaků na rakouské železniční trati a následné snížení kapacity pro nákladní dopravu. Dřevo pro nedalekou pilu je tak nyní dopravováno právě po silnici.

Starostka Znojma Ivana Solařová (ANO) sdělila, že město vyslalo dopis rakouské straně s žádostí o změnu aktuálního stavu, avšak odpověď zatím neobdrželi. Dlouhodobým řešením by mohla být dostavba městského obchvatu, o jehož povolení ještě letos hodlá požádat Ředitelství silnic a dálnic.