KARLOVARSKO

2002 – Cheb: Farní charita zřizuje středisko v Dukelské ulici (TV Západ)

"Bylo to na základě petice, odporu občanů, kteří si nepřáli, aby tady chodili bezdomovci. Jenomže my jsme charitativní zařízení a pomáháme těmto lidem. I to jsou lidi jako my, kdokoliv, ne všichni si to způsobili sami. Prostě jsou to lidi, kterým msí někdo pomoci," uvedla ředitelka Farní charity Cheb Brigita Loosová.

V nových prostorách tak vznikne pouze sběrna a výdejna ošacení, drobného nábytku a dalších potřebných věcí a sprcha pro bezdomovce. 

"Bude tu služba každý týden v pátek. Když si přijdou pro oblečení, tak budou mít možnost se osprchovat. Moc si to žádají a neměli jsme doteď možnost někde jim to poskytnout," vysvětlila ředitelka. 

V současné době provádí rekonstrukci objektu správce bytového fondu, společnost TEREA, které k tomuto účelu chebská radnice poskytla čtvrtmilionový příspěvek. Již předtím zde ale charita, díky prostředkům získaným v Tříkrálové sbírce, nechala udělat elektroinstalaci a některé další práce.

"Tímto bych chtěla poděkovat všem občanům, kteří nám přispěli. Opravdu moc nám to pomohlo. Rekonstrukce elektroinstalace a rozvodů stála 41 tisíc korun. Takže opravdu ty peníze to akorát pokryly," dodala Loosová. 

Město nabídlo charitě pro vybudování Azylového domu také místnosti v bývalých kasárnách na Zlatém vrchu, které před nedávnem od Armády bezplatně získalo. Ale ani tyto prostory nejsou vzhledem k plánované výstavbě rodinných domků v tétoo lokalitě vhodné, a tak se pro zřízení nocležny pro bezdomovce bude muset najít jiné přijatelné místo.