KARLOVARSKO

2004 – Sokolov: Nemocnice získá novou jednotku intenzivní péče (TV Západ)

Kvalitnější pomoci se tak dostane například lidem postiženým mozkovou příhodou nebo selháním srdce.

Budování multioborových jednotek intenzivní péče je v současné medicíně moderním trendem. Umožňuje totiž soustředění drahého přístrojového vybavení i vysoce kvalifikovaného personálu. Sokolovské oddělení je přitom prvním tohoto typu v celém Karlovarském kraji.

„Výhoda spočívá v tom, že všichni neurologičtí a interní pacienti budou v jednom prostoru. Budeme se starat o pacienty s kardiovaskulárními nemocemi a o pacienty, kteří prostě mají neurologické nemoci,“ uvedl nový primář interního oddělení sokolovské nemocnice Kabir Karim.

Moderní multioborové oddělení vzniklo přestavbou prostorů, kde dříve sídlila interní jednotka intenzivní péče.

„Náklady na vybudování, stavební část přišla na kolem 6 a půl milionu a přístrojové vybavení očekáváme kolem třech milionů. Zatím je výběrové řízení. A to přístrojové vybavení, které tady budeme mít, to budeme hradit my,“ popsala tisková mluvčí nemocnice Hildegade Bejlková. 

Přestavba jednotky intenzivní péče trvala rekordně krátkou dobu, a to pouhé čtyři měsíce. 

„Patnáctého května začínáme na pět lůžek. Po výběrovém řízení, které proběhne v červnu na Ministerstvu zdravotnictví, se rozšíříme na deset lůžek,“ spočítala vrchní sestra Petra Stankovičová. 

Šest lůžek má přitom sloužit pro internu a zbývající čtyři pro neurologii. Součástí nového oddělení bude navíc také stacionář a nadstandardní pokoj.