KARLOVARSKO

Cheb: Projekt spalovny končí, město se soustředí na třídění (TV Západ)

„Sedmého května proběhla v Gelsenkirchenu valná hromada společnosti TEREA. Jsme rádi, že nám německý spoluvlastník firma Gelsenwasser AG. vyšla vstříc a spolu s námi schválila definitivní ukončení projektu ZEVO. Bylo přijato usnesení, ve kterém se zastavují veškeré další práce na projektu a dokonce součástí usnesení je i pokyn pro jednatele společnosti, aby současná žádost o územní rozhodnutí na stavebním odboru v Aši byla vzata zpět. Hlavním důvodem jsou – u části občanů, obavy enviromentální, protože sice dnes máme dokonalé technologie, ale nikdy nelze zabránit nějaké havárii nebo selhání lidského faktoru. Za mě osobně říkám, že mám velké obavy i z ekonomických důsledků, a to hlavně proto, že budoucí  nakládání s odpady v České republice je stále velmi nejasné. Nemáme jednoznačně přijatý zákon o odpadech a tím pádem nevíme, kdy, za kolik a jakým způsobem budeme moci s odpadem nakládat. Pouštět se za této situace do projektu v hodnotě čtvrt miliardy je ohrožující jak pro společnost TEREA, tak i pro město,“ vysvětlil starosta Chebu Antonín Jalovec.

Cheb se chce více soustředit na vznik a třídění odpadu. I ze studie, kterou má k dispozici vyplývá, že produkce komunálního odpadu je v Chebu vyšší než ve srovnatelně velkých městech.

„Klíčové je vůbec bránit vzniku odpadu a pak vzniklý odpad v první řadě recyklovat. Základem je dostupnost barevných popelnic. Budeme výrazně navyšovat počty separačních nádob a zřizovat nová popelnicová hnízda tak, aby ve většině míst byly separační nádoby stejně nebo méně daleko od bydliště než jsou nádoby na směsný odpad. Ukazuje se a EKO-KOM to jasně popisuje, že kupodivu finanční motivace třídění téměř nefunguje. Nejvíce funguje a nejvíce navýšení vytříděného množství odpadu vede dostupnost separačních nádob a osvěta. Máme již připraven program jednak právě k navýšení počtu separačních nádob, ale také např. k distribuci kompostérů, které získáme z dotačních titulů či distribuci tašek do domácností, které umožní třídění přímo v domácnosti a tím vším chceme na obyvatele působit,“ přiblížil Jalovec.

Dosud vynaložené náklady ve výši 2,8 milionu korun odepíše společnost TEREA. Podle města je běžné, že některé projekty se neuskuteční a náklady s tím spojené se vynaloží bez efektu. 

„Pokud porovnáte hrozící čtvrt miliardu, na kterou by si musela TEREA vzít z velké části úvěr, s vynaloženými prostředky, které se pohybují kolem 2,8 milionu, tak je to relativně málo. Navíc prostředky půjdou nikoli z městské kasy, ale z firmy TEREA. Firmě TEREA pak nikdo nebrání a bylo jí i doporučeno prodat projektovou dokumentaci do jiného města a tím část prostředků sanovat,“ uvedl starosta Jalovec.

ZEVO Cheb měla podle původních plánů spalovat okolo 20 tisíc tun odpadu ročně a měla být nejmenší zařízení svého druhu v republice. Proti plánům na výstavbu protestovala část chebské veřejnosti a zastupitelstvo města uložilo vedení ukončit projekt.