KARLOVARSKO

Chodov: Ve městě budou položeny další kameny zmizelých

Nové kameny tentokrát upozorní na tragický osud významného chodovského obchodníka Maxe Hellera a jeho dcery Kitty.

„Max Heller provozoval v Chodově velkoobchod s konfekcí a módním zbožím. Byl také stavitelem a majitelem domu čp. 25, ve kterém dnes sídlí Česká spořitelna. On i jeho dcera zahynuli v průběhu holocaustu. Max Heller v roce 1943 v Treblince a jeho dcera ve stejném roce v Osvětimi,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek s tím, že jejich památku budou moci obyvatelé Chodova uctít 9. listopadu 2018 v 18 hodin, kdy budou kameny zmizelých položeny před budovou České spořitelny.

Drobné památníky připomínající dlažební kostku vymyslel německý umělec Gunter Demnig a do roku 2018 jich bylo položeno téměř sedmdesát tisíc ve 22 zemích celého světa.

„Každý kámen připomíná jednu oběť holokaustu a symbolické pomníčky vznikají před domy, které oběti druhé světové války obývaly před svou smrtí, nebo deportací do koncentračních táborů. V roce 2015 se Chodov stal prvním městem v Karlovarském kraji, kde byly kameny zmizelých položeny a dnes jich je v ulicích našeho města celkem dvanáct,“ připomněl historik.


Zdroj: město Chodov