PLZEŇSKO

Do konce dubna v kraji bouralo 45 motorkářů

S brzkým příchodem příznivého počasí v letošním roce nastal i dřívější začátek motorkářské sezóny. S tím byla zaznamenána vyšší účast motorkářů v silničním provozu a také jejich nehodovost. Policisté v Plzeňském kraji zaznamenali v loňském roce 255 nehod s účastí motorkářů, kdy při haváriích byla na vině nejčastěji nepřiměřená rychlost, nesprávné předjíždění, nedání přednosti, nesprávný způsob jízdy a také jízda pod vlivem alkoholu. Od začátku letošního roku do konce měsíce dubna se v Plzeňském kraji stalo celkem 1497 dopravních nehod, kdy 45 nehod bylo s účastí motorkáře. V porovnání s rokem 2023 za stejné období byl nárůst o 21 nehod (9,45 procent).

Při těchto dopravních nehodách motorkářů došlo ke 2 úmrtím, 3 těžkým zraněním a 40 lehkým zraněním, kterých bylo oproti loňskému roku o 20 více (8 procent). Ve dvou případech při nehodě figuroval alkohol a 27 nehod se stalo v obci.

Proto policie přináší několik doporučení pro všechny motorkáře a zvláště začátečníky:

Pravidelně kontrolujte technický stav Vašeho motocyklu a související výbavy, neboť i přehlédnutí malé drobnosti může zapříčinit vážnou dopravní nehodu.

Dbejte na dodržování pravidel silničního provozu a zásad bezpečné jízdy - dodržujte povolenou rychlost, dodržujte bezpečnou vzdálenost, přizpůsobte jízdu stavu vozovky, kdy je třeba dávat pozor na výtluky vzniklé během zimy, zbytky inertních posypů a listí.

Dále doporučujeme sledovat povětrnostní vlivy a jejich změny, a to zejména v ranních a podvečerních hodinách, kdy dochází k razantním výkyvům teplot. Při velkých teplotních změnách může být povrch vozovky nečekaně kluzký.

Používejte speciální motorkářskou výstroj, zejména ochrannou helmu, která musí být řádně upnutá, dále ochranný oblek, rukavice, chrániče kloubů a páteře a vhodnou obuv.

Na motocykl nasedejte vždy, když nejste pod vlivem alkoholu ani jiných návykových látek a mějte na paměti, že v České republice je nulová tolerance hladiny alkoholu v krvi.

Nemyslete pouze na sebe. Chovejte se ohleduplně k ostatním účastníkům silničního provozu tak, abyste nikoho neohrožovali a neomezovali. Respektujte ostatní účastníky silničního provozu a snažte se zároveň předvídat jejich počínání.

Na závěr je nutné zdůraznit, že dopravní nehoda na motocyklu má často mnohem horší následky než nehoda v autě. Pamatujte, že zdraví má člověk jen jedno a nelze jej vyvážit penězi.