PLZEŇSKO

Expedice Z101: Tři roky v Africe – film Cesta vody sbírá ocenění

21. dubna 2024 se ve Visegrádském domě, který spadá pod Ambasádu ČR v Pretorii, konalo setkání s československými krajany za podpory zastupitelského úřadu a krajanského spolku Lípa.

Na akci se sešlo přes 60 krajanů, kteří na jihu Afriky žijí mnohdy desítky let. „Bylo to milé a přátelské setkání v zázemí bývalého generálního konzulátu ČR a k mé radosti proběhlo za velkého zájmu československých krajanů, kteří zde rozvíjejí spolkovou činnost,“ říká Tomáš Vaňourek, dobroduh, spisovatel, fotograf a - jak sám nerad říká - cestovatel.

Vaňourkův film bude soutěžit v Johannesburgu

Na setkání s krajany Vaňourek prezentoval své tříleté putování po Africe a také snímek Cesta vody, který na cestě vznikl. Dokumentární film byl vybrán jako soutěžní snímek na mezinárodní filmový festival International Tourism Film Festival, který se bude konat v polovině června v Johannesburgu. Expedici Z101 bude na této akci reprezentovat česká ambasáda v Pretorii. 

„Festival vybírá snímky věnující se problematice životního prostředí a jeho ochrany, nakládání s přírodními zdroji a dopady činnosti člověka na planetu,“ upřesňuje Vaňourek a dodává: „Je pro nás ctí, že náš krátký dokument byl vybrán z více čtyř stovek přihlášených snímků z 61 zemí mezi ty soutěžní a že budeme moci zjistit, jaké reakce vyvolá v mezinárodní konkurenci.“

Expedice Z101 pořídila na cestě po Africe dlouhé hodiny záznamů o hospodaření s vodou na africkém kontinentu. Jde o téma skloňované politiky z celého světa, a také velmi důležité pro místní obyvatele. 

Tomáš Vaňourek si na své cestě kladl celou řadu otázek – například: „Je vody v Africe skutečně málo? Není jen nevyužitá nebo nevyužitelná? Není její nedostatek dán špatným zacházením a nehospodárností? 

Téměř tříleté putování zavedlo expedici na nejnehostinnější místa světa, mezi která patří jak nekonečné duny Sahary či Nubijské pouště, tak bažiny Jižního Súdánu, či pralesy rovníkové Afriky. Tomáš Vaňourek projel oblast Velké příkopové propadliny, metropole středovýchodní Afriky i proslulé národní parky a každý jeho krok provázela voda coby esence života. 

Osou Tomášovy cesty byl Nil, jehož trasu zmapoval napříč všemi státy, jimiž protéká: od domnělého a trochu fantaskního pramene v Burundi, o jehož existenci nepochybují snad jen místní, přes skutečný pramen Bílého Nilu na břehu Viktoriina jezera v Ugandě a Modrého Nilu v Etiopii, až po jejich spojení v jeden veletok v Chartúmu a konečně deltu ústící do Středozemního moře v Egyptě.

O filmu Cesta vody:

Režie, scénář, druhá kamera: Tomáš Vaňourek

Producent: bodhi.style, Tomáš Vaňourek

Hlavní kamera, střih, zvuk: Petr Vančata

Produkce: BUT WE DO IT

Snímek Cesta vody získal ocenění v rámci Prague Film Fest či Hei Festival.

Návrat do ČR - a co bude dál?

Už od září bude probíhat tour Tři roky v Africe, která je určena široké veřejnosti i školám s cílem ukázat, jak se mění svět a my s ním. Tomáš Vaňourek na ní představí nejen radosti a strasti života v Africe, ale také  - díky spolupráci s Muzeem Jihovýchodní Moravy ve Zlíně, jež opatruje odkaz legendárních cestovatelů Hanzelky a Zikmunda – srovnávací fotografie, které vznikly na stejných místech, jen s odstupem 75 let.

Vzniká také 2. díl obrazově velmi bohaté publikace v nakladatelství Albatros s názvem Expedice Z101, novinkou jsou také reportáže z poboček Baťa v Africe (Keňa, Zimbabwe, Zambie, JAR), které vznikly díky spolupráci a podpoře Nadace Tomáše Bati ve Zlíně.