KARLOVARSKO

Jak vybrat a instalovat nástěnný držák televize

Zásadní je nosnost, body pro uchycení tv, místo umístění a rozsah pozorovacích úhlů

Zásadní vlastností, kterou je třeba si před nákupem držáku tv ověřit je jeho nosnost a maximální dovolený rozměr televize (většinou se udává úhlopříčka). Následně je třeba ověřit, že bude možno Vaši televizi uchytit k držáku, což udávají normy VESA, které značí vodorovnou a svislou rozteč děr na zadní straně televize, skrze které ji pak upevníte šrouby k držáku. Stačí změřit rozteč děr pro montáž šroubů na televizi (vždy od středu ke středu otvoru) a tyto rozměry následně srovnat s údaji udanými u VESA norem příslušného držáku. Norma bývá většinou udaná přímo u produktu u daného prodejce- hezky mají tyto infirmace zpracované například na eshopu svetla-elektro. VESA normu také běžně najdete na krabici televize.

Pro běžné umístění v obývacím pokoji lze doporučit klasické držáky na TV jen sminimálními možnostmi polohování, pokud ale budete chtít pozorovat televizi z nejrůznějších úhlů, pak pro Vás bude výhodný držák s různými klouby, které umožňují její otáčení a případně naklápění.

A jak držák na televizi uchytit?

Při výběru správného místa pro uchycení televize dbejte na to, že by měla být její střed v ideálním případě ve výšce očí, případně o pár centimetrů níže. Toto platí zejména u prostor, kde bude televizi sledovat delší dobu a při nesprávném umístění by Vám hrozila bolest krční páteře. Součástí většiny držáků na TV je i montážní materiál, takže už jen stačí vzít do ruky vrtačku, vodováhou si změřit přesné vyrovnání, vyvrtat správné otvory a za pár minut máte hotovo. (Pozor- montážní materiál je běžně určený pro montáž do cihlové zdi. Pokud budete chtít uchytit držák například do sádrokartonu, je třeba použít speciální hmoždinky).


Zobrazit nabídku nástěných držáků TV