PLZEŇSKO

Jeden svět startuje v Plzni předfestivalovými akcemi

Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lidských právech a upozorňuje na jejich porušování. Letošním tématem je Cena bezpečí. Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se uskuteční v Plzni od 22. do 26. března 2023.
V průběhu března se uskuteční hned tři předfestivalové akce, které mají nalákat diváky*čky na samotný festival. První z nich připomene smutné výročí začátku války na Ukrajině. Další týden proběhne debata se studenty*tkami z Čech i zahraničí o ceně bezpečí v kontextu migrace. Přesně týden před začátkem festivalu se budeme moci naladit na filmové zážitky projekcí snímku Buď můj hlas a následnou debatou.

01. března 2023
NA JEDNÉ LODI

18:00 Náměstí Republiky - svíčková manifestace
19:00 Univerzitní kavárna Družba - projekce filmu Dům z třísek
20:30 Univerzitní kavárna Družba – debata

Srdečně vás zveme na vzpomínkovou akci, která se uskuteční 1. 3. 2023. V rámci ní vzpomeneme na smutné výročí začátku války na Ukrajině. Akce začne svíčkovou manifestací na Náměstí Republiky před katedrálou u “Andělíčka”. Zde, mimo jiné, zazní zpěv ukrajinského dětského sboru. Následovat bude projekce filmu Dům z třísek v Univerzitní kavárně Družba a debata s hosty*tkami o aktuální situaci dětí v Ukrajině i v Česku. Milionům ukrajinských dětí hrozí zabití, zranění a prožívají hluboká traumata. Musely opustit svůj domov, jejich školy jsou ničeny, jejich otcové odešli do války, jejich rodiny jsou rozděleny a životy rozvráceny.

Dům z třísek (87 min)
Dokumentární film nominovaný na Oscara a vítězný snímek loňského festivalu Jeden svět přibližuje atmosféru ústavu nedaleko bojové linie, kde desítky dětí čekají na rozhodnutí o svém dalším osudu. Působivý dokument sleduje příběhy ztělesňující úplné popření hlavních atributů dětství, zároveň však vykresluje sílu vztahů s vychovatelkami a pouta vznikající mezi dětmi s traumatickou rodinnou zkušeností.

07. března 2023
CENA BEZPEČÍ V KONTEXTU MIGRACE
- beseda, setkání se studenty a studentkami, aktérkami a aktéry
Akci pořádá Jeden svět Plzeň ve spolupráci s projektem BezTíže (projekt Informačního a poradenského centra ZČU).
Všichni potřebují místo, kde se necítí být ohrožováni. Hledání pocitu bezpečí je složitý proces a cesta k němu je plná překážek. Vysněný cíl přitom vůbec nemusí naplňovat očekávání.
S jakými překážkami se setkáváme? A jak to vnímají lidé, kteří do České republiky přicházejí žít z ciziny? Přijďte debatovat se studenty*tkami ze zahraničí, kteří mají s touto cestou vlastní zkušenost a s dalšími odborníky*nicemi a aktéry*rkami migračního procesu.

15. března 2023
BUĎ MŮJ HLAS – projekce filmu s diskuzí

Ženu bez hidžábu v dnešním Íránu často čeká fyzické násilí i věznění. Přesto tisíce žen ve jménu boje za svobodu a rovnost toto riziko podstupují. Jejich hlasem se stala nezlomná kritička režimu Masíh Alínežád. Dokumentaristka Nahid Persson pomocí kamery i vznikajícího přátelství s energickou Masíh, íránskou novinářkou žijící v exilu v USA, postupně objevuje ženu, která je tváří a hlasem milionů lidí kritických vůči náboženskému fundamentalismu íránského režimu. Film však zároveň ukazuje i lidskou bytost radující se z maličkostí a trpící strastmi vlastní rodiny i stovek neznámých Íránců, kteří se na ni obracejí. Na pozadí násilného potlačování největších novodobých protivládních protestů jsme svědky každodenního úsilí ženy, jež i přes mnohaleté odtržení od rodiny, emoční i fyzické vyčerpání a pravidelné výhrůžky násilím a smrtí neúnavně bojuje za svobodnější Írán.
Po projekci bude následovat debata s hosty*tkami o aktuální situaci v Íránu.

JEDEN SVĚT PLZEŇ se uskuteční 22. – 26. března 2023
Samotný festival Jeden svět Plzeň, proběhne v tradičním březnovém termínu a nese podtitul Cena bezpečí. „Pro každého znamená bezpečí něco jiného a něco jiného se mu při tomto slovu vybaví. Pro někoho je to rodinné zázemí, teplý byt, nebo třeba finanční zajištění. I cena, kterou jsme ochotni za bezpečí platit je jiná. Proto všechny filmy na letošním festivalu nahlížejí na bezpečí jinak a přináší řadu témat, která vybízí k diskuzi.“ uvedla Anna Matuštíková, koordinátorka festivalu Jeden svět Plzeň.
Festival uvede řadu premiér a horkých novinek. Jsou jimi například dokumenty Kuciak: Vražda novináře režiséra Matta Sarneckiho, Návštěvníci režisérky Veroniky Liškové, či Polské modlitby režisérky Hanky Nobis. Festival letos přinese také svědectví z Ukrajiny i dokumenty ve virtuálním světě.
Slavnostní zahájení letošního plzeňského ročníku proběhne ve středu 22. března od 17:00 v prostorách Moving Station. Úvodním filmem bude Bobi Wine: Prezidentské reggae. Snímek přináší fascinující příběh ugandského rappera z nejchudšího ghetta, který se stal politickou hvězdou.

Kompletní program festivalu bude představen na začátku března.