KARLOVARSKO

Karlovarsko: Podvodem si přišli na více jak 350 tisíc

Začátkem dubna roku 2019 měli nejprve oba obvinění muži společně vniknout do bytu v Ostrově. Zde z něj měli následně odcizit elektroniku, finanční hotovost kolem 5 tisíc korun a různé potraviny. Škoda, kterou majiteli způsobili, byla předběžně odhadnuta kolem 16 tisíc korun.

Ve společném protiprávním jednání měli pokračovat i nadále v průběhu téhož měsíce. Prostřednictvím internetového portálu měli vytvořit několik objednávek s dodáním na dobírku. Objednávky celkem obsahovaly téměř desítku mobilních telefonů vyšší hodnoty. Jeden z obviněných mužů měl následně využít své pracovní pozice u dodavatelské společnosti, která zajišťuje přepravu dobírkových balíků v dané oblasti. Obě zásilky měl převzít k doručení bez jejich načtení. Balíky měl otevřít a mobilní telefony z nich vyjmout, aniž by dobírkovou cenu uhradil. Poté měli muži mobilní telefony prodat a finanční prostředky si rozdělit. Tímto jednáním způsobili dodavatelské společnosti celkovou škodu ve výši kolem 350 tisíc korun.

Jednomu z obviněných to zřejmě bylo málo a začátkem května tohoto roku měl sám vytvořit přes internet další objednávku na elektroniku v hodnotě kolem 120 tisíc korun s dodáním opět na dobírku. K převzetí balíku ze strany obviněného však už nedošlo.

Dodavatelské společnosti byla způsobená celková škoda kolem 450 tisíc korun.

V případě prokázání viny hrozí obviněným mužům trest odnětí svobody na jeden rok až na pět let za způsobenou větší škodu.

prap. Eva Valtová
mjr. Bc. Kateřina Krejčí