KARLOVARSKO

Kraj pokračuje v podpoře středoškoláků prostřednictvím stipendií

„Stipendia ve výši jeden tisíc až dva tisíce korun za pololetí jsou poskytována žákům všech oborů středních škol zřizovaných krajem, vyjma gymnázií, lyceí a praktické školy dvouleté. Jejich cílem je nejenom zvýšit úroveň dosahovaných studijních výsledků, ale také zamezit tomu, aby nám žáci odcházeli ze škol v průběhu vzdělávání. V porovnání s prvním pololetím uplynulého školního roku se celková částka vyplácených stipendií za první pololetí letošního školního roku zvýšila o 28 500 korun. Uvidíme, zdali tento trend bude pokračovat i nadále,“ uvedl radní pro oblast školství a tělovýchovy Jaroslav Bradáč. 

Podmínkou pro získání stipendia je, že se žák vzdělává v denní formě vzdělávání, nemá v daném pololetí neomluvenou absenci, je hodnocen ze všech předmětů, z chování nemá horší známku než velmi dobré, nebyla mu uložena žádná kázeňská opatření, není z žádného předmětu hodnocen klasifikačním stupněm nedostatečný a dosáhl stanoveného průměru známek na vysvědčení. Evidenci a vyplácení stipendií zajišťují samy střední školy. V prvním pololetí letošního školního roku bylo nejvíce žádostí o stipendium evidováno u Obchodní akademie, vyšší odborné školy cestovního ruchu a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Karlovy Vary a také u Střední školy průmyslové Ostrov.

V minulém školním roce získali středoškoláci od Karlovarského kraje celkem 1 199 500 korun. Kromě nich jsou podporováni také studenti vysokých škol. U nich je výplata stipendia spojena se závazkem, aby po úspěšném dokončení studia pracovali nebo podnikali v regionu právě tolik let, kolik let pobírali stipendium. Celkem bylo vloni na vysokoškolských stipendiích rozděleno 936 000 korun.

Více informací o stipendijních programech Karlovarského kraje naleznete na Školském portálu


Zdroj: Mgr. Veronika Svobodová, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje