LIBERECKO

Kraj zlepšuje zázemí pro cyklisty: Odpočívadla, nabíječky a stojany v přírodě

V nadcházející cyklistické sezóně se mohou návštěvníci Libereckého kraje těšit na kvalitnější zázemí pro cyklisty. Kraj vypsalo dotační program zaměřený na budování a zkvalitnění infrastruktury, která výletníkům na kolech poslouží. Tím chce podpořit drobný mobiliář, odpočívadla, přístřešky, stojany na kola, servisní a nabíjecí stanice pro elektrokola a další infrastrukturu pro splnění podmínek získání certifikátu Cyklisté vítáni. Celkově je v programu k dispozici dva miliony korun.

Tento program splní potřeby moderního cykloturisty. „S nárůstem popularity cykloturistiky roste také potřeba vybavení pro cykloturisty v terénu. Není to jen o kvalitě cyklotras, ale právě o jejich doprovodné výbavě“ podotkla náměstkyně Libereckého kraje, Květa Vinklátová. „A to jak pro klasické cyklisty, tak i pro ty, kteří využívají elektrokola. Této potřebě jdeme novým programem naproti a věřím, že o něj bude velký zájem.“

Přihlásit se mohou města a obce včetně organizací, v nichž mají majetkovou účast, dále pak svazky měst a obcí, mikroregiony, obecně prospěšné společnosti, spolky a právnické a fyzické osoby, které podnikají v oblasti cestovního ruchu a podporují a propagují turistické cíle na území Libereckého kraje. Nejnižší dotace činí padesát, nejvyšší sto padesát tisíc korun. Bližší informace naleznete na odkazu https://dotace.kraj-lbc.cz/cestovni-ruch/7-10-infrastruktura-cestovniho-ruchu-doprovodna-cyklo-infrastruktura-d455996.htm.

V předchozích ročnících bylo na podobné projekty vyčleněno 12 milionů korun, které byly využity například na vybudování cyklotras či cyklostezek v Jizerských horách, Lužických horách a Českém ráji. Návštěvníci budou moci v průběhu letošní sezony využít například uzamykatelné cykloboxy na cyklostezce Varhany nedaleko Panské skály, dobít si svůj elektřinou poháněný velocipéd na semilském Ostrově nebo si na své trase odpočinout s krásným výhledem na jezero i ikonický Ještěd pod přístřeškem v Hamru na Jezeře.