PLZEŇSKO

Na rodinný výlet do karlovarské sklárny Moser

Nahlédnetepod pokličku sklářského řemesla a výroby světoznámého českého křišťálu. Dozvítese vše o surovinách i tradičních postupech výroby a podíváte se pod ruceuznávaným mistrům sklářům, kteří ručně tvoří to nejlepší z českéhosklářského umění.

Místo, kde se střetává krása s tradicí, stylem aexklusivitou, to je karlovarská sklárna Moser, která už 160 let ručně vyrábíkřišťálové unikáty proslulé po celém světě. Sklárna Moser si od samého počátkuzakládá na rukodělném umění mistrů sklářů, brusičů, malířů a rytců, každé dílotak prochází pod rukama desítkám odborníků, než získá svou finální podobu.

Nevšední zážitek, na který jen taknezapomenete, to je prohlídka sklářské hutě Moser. Uvidíte, jak mistři sklářipřetváří žhavou masu skloviny v jedinečné výrobky a získáte představu osklářském řemeslu od začátku až do konce celé výroby. Zároveň se v průběhunávštěvy sklářské hutě dozvíte vše o sklářských surovinách, používaném nářadí avýrobních postupech. V rámci VIP prohlídky sklárny Moser se podívátenejenom do jejího srdce - sklářské huti, ale dostanete se i do dalších neméně důležitýchdílen, kde skleněné originály získávají svou jedinečnou podobu. Jsou jimi třebabrusírna, kulírna, malírna nebo rytecká dílna.

Pokud zavítáte do Moseru, neměli bystevynechat ani sklářské muzeum, jehož expozice nabízí poutavou prohlídku představujícísklářskou tvorbu už od roku 1857, kdy rytec Ludwig Moser položil základysklárny. Část expozice muzea je věnována i VIP majitelům luxusníchkřišťálových výrobků. Patří mezi ně například císař František Josef I.,královna Alžběta II., japonský císař Akihito, španělský král Juan Carlos I., alei česká tenistka Lucie Šafářová nebo třeba biatlonistka Gabriela Soukalová. Nazávěr prohlídky si v Moseru můžete některý z unikátních křišťálovýchkousků také zakoupit.

Více informací naleznete na http://www.moser-glass.com/pages/exkurze/

 OTEVÍRACÍ DOBA

Muzeum

Po-Ne: 9:00-17:00 hodin

Sklářská huť

Po-So: 9:00-14:30 hodin