PRAHA

Návrh zákona na přesné a jasné vyúčtování za teplo a teplou vodu schválil Senát

„V době energetické krize, které čelí kvůli ruské agresi na Ukrajině celá Evropa, je pro občany tento zákon obzvlášť důležitý. Všichni, kteří odebírají centrálně připravované teplo a teplou vodu, budou ze zákona informováni přesně, spolehlivě a jasně o aktuální spotřebě, pokud mají dálkově odečitatelná měřidla nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění,“ říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Novela zákona je transpozicí ustanovení směrnice Evropského parlamentu a Rady EU, kterou se mění směrnice o energetické účinnosti, do českého právního řádu. Návrh zákona mimo jiné stanoví, že na splatnost nedoplatku na zálohách za služby nemají vliv takové vady rozúčtování, které nevedou k chybnému určení výše nedoplatku. Ministerstvo pro místní rozvoj tím reaguje na možné zpochybňování služeb a možné vyžadování penále za to, že družstvo nebo SVJ doručí vyúčtování s drobnou chybou.

Zákon bude nyní předložen k podpisu prezidentovi republiky a měl by nabýt účinnosti 1. ledna 2023 s výjimkou ustanovení o informační povinnosti.