ZLÍNSKO

Neuvěřitelný svět hasičských pokladů: Luhačovické muzeum fascinuje publikum

V Luhačovicích bylo otevřeno zcela unikátní muzeum, které se zaměřuje na hasičská témata. Tisíce exponátů, které zdědil po svém otci, sběratel a zakladatel muzea Jiří Just zde vystavuje veřejnosti. Předměty pocházejí z celé republiky i zahraničí a mapují vývoj hasičského řemesla od jeho počátků až po současnost.

Jiří Just v minulosti sbíral hasičská auta a modely, a když zdědil po svém otci rozsáhlou sbírku, rozhodl se ji vystavovat veřejnosti. 'Měl jsem už tolik věcí, že to doma nebylo kam dávat. A dost lidí říkalo, že by byla škoda si to nechávat pro sebe,' říká Just. Spolu se svou přítelkyní Terezou Matějovou se přestěhoval do Luhačovic z Ostravy, kde dříve spolupracoval s místním hasičským muzeem.

V domě, kde teď sídlí muzeum, najdeme původní vědra, primitivní pumpičky, různé druhy proudnic, přileb nebo hasících přístrojů. Vystaveno je i vybavení z Rakouska-Uherska, první republiky, doby protektorátu a současných dob. Prakticky se zde mapuje vývoj hasičského řemesla.

'Je hezky vidět, jak zásadním, a přitom rychlým vývojem profese prošla,' říká Just. Sběratel si zakládá na tom, aby všechny vystavené předměty byly funkční a dobře vypadaly. I když jsou exponáty mnoho desítek let staré, jsou vycíděné a nablýskané.

Do exponátů investoval hodně, některé představují položky až v řádech desetitisíců. Získává je nejčastěji přes inzeráty nebo aukce na internetu. 'Sběratelů je hodně, záleží na rychlosti a výši nabídky,' říká Just s tím, že skvosty bývají i u hasičských dobrovolných sborů, které je ale prodávat nechtějí.

Jeho největší chloubou je druhé patro muzea, které je plné nejrůznějších modelů aut, cisteren, vrtulníků i postaviček. Jsou zde i lego sady nebo dnes prakticky nesehnatelné série hasičských hraček z celého světa. 'Jsou lidé, kteří mají krásné sbírky reálné techniky. Ale kdo má tohle? A to se mi sem ještě nevlezlo všechno,' říká Just.

Muzeum je ideální pro návštěvu s dětmi, které zde mohou obdivovat unikátní sbírku a učit se něco nového z historie hasičského řemesla. Otevřeno je od středy do neděle od 9 do 16 hodin, od dubna do října pak až do 17 hodin. Jiří Just se svou sbírkou plánuje dále pokračovat a hledá další prostory pro její rozšíření.