PLZEŇSKO

Pánové Vávra a Šteindler zvou do Pekla na Besídku 2016. Rozhovor s Milanem Šteindlerem

Oblíbená parta kolem Davida Vávry či Milana Šteindlera vystoupí v Plzni ve čtvrtek 22. září 2016 od 19 hodin v KD Peklo. V prodeji zbývají poslední vstupenky.

Besídka je tradiční sklepovské představení, které je každoročně doplňováno a obměňováno o nové scénky, hudební a taneční čísla postavená na svébytných osobnostech jednotlivých vystupujících. I v Plzni se diváci mohou těšit na Davida Vávru, Milana Šteindlera, Jiřího Fero Burdu, Lenku Vychodilovou a další. 

Před zbytečným natěšeným optimismem však varuje s humorem sobě vlastním herec a spoluzakladatel divadla Sklep Milan Šteindler: „Já myslím, že by se fanoušci neměli těšit na nic. My pesimisté - to mluvím za sebe - jsme zvyklí věřit, že všechno špatně dopadne. A když se to náhodou povede, máme o to větší radost a jsme více potěšeni než obyčejní optimisté. Proto se na nic netěšte a prostě přijďte. Budete možná radostně překvapeni a potěšeni“.

Scénky z Besídky se velmi často týkají aktuálního tématu a nebojí se ani politické nekorektnosti. „Politická nekorektnost je otázkou novinářů a politiků. My pouze dostáváme inspirativní podněty. Ovšem musím poznamenat, že politici jsou tak výkonní, že dodávají nejen realitu, ale i surrealitu, takže my jsme zbyteční,“ říká k tomu s nadsázkou druhý ze ´sklepáckých´ zakladatelů David Vávra.

Vstupenky na Besídku 2016 do plzeňského Pekla lze zakoupit na předprodejních místech Plzeňské vstupenky i on-line na serverech www.goout.cz a www.plzenskavstupenka.cz. Pořadatelem divadelního představení s jedinečnou atmosférou a svérázným humorem je Finále Plzeň.

 Rozhovor s hercem a spoluzakladatelem divadla Sklep Milanem Šteindlerem:

Na co nejraději vzpomínáte ze společné historie divadla Sklep, která sahá až do 70. let minulého století?

Velmi rád vzpomínám na časy, kdy nám naše játra dovolila pít rozmanité nápoje během představení a hrát tak hry, u kterých jsme sice věděli, jak začnou, ale nikdy jsme nevěděli, jak skončí. Dnes už jsme s věkem mírnější a tolik nekonzumujeme. I když… jak si teď uvědomuju, i když jsme střízliví, mnohdy  ani dnes nevíme, jak ta hra skončí.

Sklepáci jsou fenomén – jsou citováni, napodobováni… Jakou scénku či jaký výstup si vy osobně nejvíce užíváte? 

Mám rád divoký rap o důchodcích, který někdy pějeme s Davidem Vávrou. Sice nám dvě důchodkyně musí obracet stránky s textem, ale i tak mi to pomáhá uchovávat si pocit, že jsme a budeme stále mladí. 

Stále se držíte „politicky nekorektní“ zábavy? Která témata z našeho politicko-společenského života jsou pro vás v současnosti zajímavá?

Ano, občas se dotkneme některého současného tématu, například v pohádce o Michalu Haškovi a dalších našich veřejně politicko-kulturně činných osobách. Ovšem velmi mě mrzí, a zmínil jsem to již i v jiných mediích, že v tradici českých komických dvojic - po Voskovcovi a Werichovi, Suchém a Šlitrovi, Šimkovi a Grosmannovi, Vodňanském a Skoumalovi, Svěrákovi a Smoljakovi, Vávrovi a Šteindlerovi  - nás všechny v současné době předbíhá svým humorem dvojice Zeman - Ovčáček. Zkoušeli jsme je napodobit a trochu dohnat, ale tak dokonale mrazivě autentického výsledku jsme nedocílili. 

Na co a na koho se mohou těšit fanoušci Divadla Sklep a Besídky 22. září v KD Peklo v Plzni?

Já myslím, že by se neměli těšit na nic. My pesimisté - to mluvím za sebe - jsme zvyklí věřit, že všechno špatně dopadne. A když se to náhodou povede, máme o to větší radost a jsme více potěšeni než obyčejní optimisté. Proto se na nic netěšte a prostě přijďte. Budete možná radostně překvapeni a potěšeni.