VYSOČINA

Potravinová banka Vysočiny získá více podpory

Kraj Vysočina letos uvolní více finančních prostředků pro podporu potravinové banky. Tato instituce, která sehrává zásadní roli při poskytování pomoci potřebným v kraji, získá v letošním roce o 50 tisíc korun více než v uplynulém roce. Celkově tak kraj poskytne 350 tisíc korun z jeho rozpočtu na podporu činnosti potravinové banky Vysočina.

Jan Tourek, představitel kraje Vysočina, uvedl hlavní důvody pro zvýšení finančních prostředků. „Navýšení je důsledkem rozvoje činností banky, většího počtu podpořených osob a s tím souvisejících rostoucích nákladů, zejména na provoz výdejen a rozvoz čerstvých balíčků,“ prohlásil Tourek. V minulém roce se jeho pomocí k potřebným na Vysočině dostalo celkem 661 tun potravin.

Kraj Vysočina bude podporovat potravinovou banku také prostřednictvím 2500 omyvatelných distribučních tašek. Lidé, kteří jsou v nouzi, obdrží potraviny v těchto taškách. Tašky pořídí kraj za téměř 95 tisíc korun.

Potravinová banka získává potraviny a drogistické zboží z šesti supermarketů, které pak dovezou do svého skladu. Tam je pracovníci banky třídí pro další distribuci lidem v nouzi, jako jsou senioři, děti rodin v krizi, samoživitelé a jiní potřební. Organizace tímto způsobem rovněž zachraňuje potraviny, které by jinak skončily v popelnici. Jde například o čtyřicet tun ovoce a zeleniny, které bylo letos zachráněno.

Mobilní výdejny potravinové banky, které fungují ve spolupráci s městy a obcemi, týdně distribuují přibližně 350 balíčků. Lidé v nouzi mohou získat osobní kód opravňující k převzetí pomoci v určeném čase a termínu.