KARLOVARSKO

Region: Policisté navštěvují děti i během letních prázdnin

Během července policisté navštívili hned několik letních táborů. Jedním z nich byl tábor v Nové Vsi, který je určený pro děti z dětského domova. Děti měly například možnost nahlédnout do policejního vozidla nebo si vyrobit svůj vlastní policejní odznak. Další tábor, který policisté navštívili, byl v Teplé. I tam měly děti možnost prohlédnout si služební policejní vozidlo nebo také policejní čtyřkolku. Děti byly velmi nadšené z ukázky policejních psovodů s jejich služebním psem. 

Jako další policisté navštívili tábor na Přebuzi. Děti měly možnost zahrát si hru s dopravní tématikou pod názvem „Kolo štěstí“. Po zatočení kola si vybraly svou kartičku s otázkou nebo úkolem a musely správně odpovědět. Součástí Kola štěstí je také poznávání dopravních značek. Děti měly možnost i na tomto táboře prohlédnout si policejní čtyřkolku, se kterou přijeli policisté z obvodního oddělení Rotava.

Preventisté každý rok navštěvují dětský tábor na Vránově u Sokolova. Pro děti byl připravený zajímavý program. V letošním roce si mohly vyzkoušet brýle simulující únavu, zahrát si hru, kdy pomocí víček a temperových barev měly ve skupinové spolupráci namalovat například policejní vrtulník nebo policistu. Na stanovišti u policistů z dopravního inspektorátu Sokolov si mohly změřit rychlost svého běhu. Jedním ze stanovišť byl i stánek BESIP, jehož pracovníci s dětmi hráli hry týkající se dopravní výchovy. Poslední stanoviště zaujmuli policejní psovodi s jejich služebním psem. Děti měly možnost, dozvědět se něco o tom, jak služební pes pomáhá při výkonu služby policistům s odhalováním trestné činnosti.

Policisté navštěvují také příměstské tábory. Jedním z nich byl například příměstský tábor v Karlových Varech v Drahovicích, který pořádá místní sportovní klub. Děti se zde dozvěděly důležité informace například o tom, jak je nebezpečný alkohol nebo návykové látky. Měly možnost si vyzkoušet brýle simulující stav po požití alkoholu a vyzkoušet si, jak je nebezpečné v tomto stavu například řídit vozidlo nebo jízdní kolo. Za odměnu si všechny děti vyrobily svůj policejní odznak.

Na začátku letních prázdnin jsme se ve spolupráci s neziskovou organizací „Útočiště o. p. s. účastnili preventivní akce v rámci projektu „ Kriminalistika v praxi“. Ten je zaměřený pro děti ve věku od 8 do 17 let, kteří žijí v rodinách se sociálně patologickými jevy. Cílem projektu byla interaktivní hra zaměřená na získávání nových poznatků právního vědomí.

Policejní preventisté ve spolupráci s neziskovou organizací „Dětský úsvit“ v rámci projektu „Maják – cesta bezpečí“ připravili pro děti zábavné poučné dopoledne. Tento projekt se zaměřuje na děti a mládež od 8 do 16 let, které jsou reálně ohrožené sociálně-patologickým prostředím a rizikovými jevy, ale je určen i těm, kteří touží pomáhat a chránit druhé. Policisté umožnili dětem prohlédnout si policejní vozidlo, poté proběhla ukázka poslušnosti služebního psa s policejním psovodem a nakonec si zahrály hru „Kolo štěstí“. 

Všechny děti byly policejními preventisty obdarovány preventivními předměty jako např. reflexními páskami, přívěsky na klíče a různými papírovými hrami, omalovánkami, pexesy a samozřejmě nechyběla ani sladká odměna. Po zbytek letních prázdnin se policejní preventisté chystají navštívit další dětské tábory po celém Karlovarském kraji. 

por. Mgr. Soňa Podlahová