KARLOVARSKO

Region: Tři případy krádeže

Žena měla zavítat do různých obchodů v Karlových Varech. Z prodejních regálů si žena vybrala například šperky, boty či koření. To si měla následně uschovat pod oděv či do přinesené tašky. S uschovaným odcizeným zbožím měla v těchto pěti případech vždy odejít bez zaplacení. Ve dvou případech byla žena krátce po činu dopadena pracovníkem ostrahy prodejny, kdy zboží bylo vydáno nepoškozené a vráceno zpět do prodeje. Podezřelá žena se takového trestného činu měla dopustit i přesto, že byla v posledních třech letech za stejný trestný čin odsouzena nebo potrestána Okresním soudem v Karlových Varech. Proto jí teď v případě prokázání viny hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Podezření ze spáchání přečinu krádež si vyslechl od policistů z Obvodního oddělení Cheb – město 25letý muž z Chebu. Trestného činu se měl muž dopustit tím, že v polovině listopadu během dopoledních hodin v Chebu odcizil horské kolo, které si majitel opřel o zeď domu. Tím způsobil poškozenému muži škodu převyšující částku 5 tisíc korun. V případě prokázání viny hrozí podezřelému muži trest odnětí svobody až na dva roky.

Kriminalisté z druhého oddělení obecné kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání 37letého muže z Karlovarska, kterého obvinili ze spáchání přečinů krádež a porušování domovní svobody. Obviněný muž se měl během tří měsíců nejméně ve čtyřech případech vloupat do rekreačních chat, a to na různých místech na Karlovarsku. Muž měl například odcizit různou elektroniku, jídlo, oblečení a finanční hotovost. Svým jednáním způsobil celkovou škodu přesahující částku 5 tisíc korun. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Prevence:
Abyste se nestali obětí obdobného trestného činu, vždy, když odcházíte z bytu, domu či z chaty, řádně uzavřete všechna okna a pečlivě uzamkněte dveře, a to i v případě, že máte v plánu se brzy vrátit. Pokud odjíždíte na delší dobu, řekněte to pouze blízkým, případně osobám, kterým věříte. Na svou nepřítomnost neupozorňujte ani na sociálních sítích. Nenechávejte v chatě velké množství cenností a vyšší finanční hotovost, raději vše uschovejte do banky, případně cenné předměty a peníze řádně uzamkněte v trezoru doma. Pokud se i přes policejní preventivní rady stanete obětí vloupání, ihned volejte na linku 158.

prap. Eva Valtová
por. Bc. Zuzana Týřová