KARLOVARSKO

Sokolov: Osobnostmi města jsou Helena Kavková a Iva Ondrejková (TV Západ)

Po nástupu čestné jednotky Městské policie se slova ujal moderátor Petr Čimpera, který pozval na pódium starostu města. 

„Věřte, že je pro mě obrovskou poctou, že jako starosta města mohu být již podruhé u toho, kdy budeme oceňovat Osobnosti Sokolova. Jsou to lidé, kteří se svojí prací a svými činy nesmazatelně se zapisují do historie a současnosti našeho města. A je proto velmi důležité prezentovat jejich příběhy, a to zejména mladé generaci Sokolováků, aby vnímali, že i v našem městě žijí a pracují lidé, kteří mohou být pro ně motivací a vzorem do jejich budoucího života,“ uvedl mimo jiné starosta Sokolova Petr Kubis. 

Poté se představil první vystupující, patnáctiletý zpěvák a klavírista Radek Sebjan, vítěz soutěže „Sokolov má talent“. 

Po jeho pásmu písní bylo promítnuto video laureátky Heleny Kavkové. Ta pracovala ve Zpravodaji města Sokolova a později v měsíčníku Patriot. Celý život se zajímala o dějiny, především pak o historii židovských obyvatel v Sokolově. Jako spoluautorka se podílela například na vzniku publikace Falknov – Sokolov 1908 – 2008 nebo knihy Kamínky ze smutné mozaiky. Od dětství se přátelila s Janem Palachem. Když s ní, po jeho úmrtí, natočila Československá televize rozhovor, dostala zákaz publikační činnosti v celostátních médiích.

Druhá oceněná, Iva Ondrejková, vede na pozici ředitelky sokolovský Dům dětí a mládeže, který je chloubou města. Výsledky dlouholeté aktivita v čele tohoto potřebného zařízení dalece přesáhla běžnou manažerskou činnost. Ceny předali kromě starosty města také místostarostka a poslankyně Renata Oulehlová a místostarosta Jan Picka. Obě dámy se také zapsaly do Pamětní knihy města. 

Závěr odpoledne patřil vystoupení populárního zpěváka Standy Hložka.