PLZEŇSKO

Uzavírky kvůli rekonstrukcím v centru Plzně naučily řidiče využívat Rychtářku

Zatímco před omezeními se jeho průměrná obsazenost pohybovala kolem 36 procent, po spuštění rekonstrukcí několika lokalit v centru města vzrostla na 59 až 62 procent. Nejvyšší obsazenosti dosáhl parkovací dům s kapacitou 447 míst letos v dubnu, bylo to v průměru 65 procent, vozidla tehdy zcela zaplnila patra do dvou třetin objektu. 

„V květnu 2015 byla obsazenost 58 procent, v červnu 52 procent a i v dalších měsících se nám drží nad 50 procenty. Je tak vidět, že se lidé naučili parkovací dům používat, že si na něj zvykli,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Podle něj pomohl změnit využívání Rychtářky i vstřícný krok města, které po dobu rekonstrukcí a úprav v historickém centru zvýhodnilo sazbu za parkování, a lidé tak platili za první tři hodiny pět korun. Využití je ale vyšší i díky novému obchodu s počítači a elektronikou, jenž začal v kancelářských prostorách Rychtářky působit. 

Podle Pavla Netolického, analytika ze společnosti Parking Plzeň, která se pro město o parkovací systém a parkovací domy stará, potřebují řidiči delší dobu, než si „k parkovacím objektům najdou cestu“. „Je prokázáno, že ženy od jejich využívání odrazuje přítmí i to, že se jedná o uzavřené prostory, ze kterých mají respekt, i muži preferují stání venku, neboť jsou pohodlnější, avšak dobře se učí používat parkovací technologii,“ uvedl Pavel Netolický. Podle něj ale každý řidič i řidička ví, že v Rychtářce je auto v bezpečí. Vytíženost parkovacího domu Rychtářka považuje za úspěch. Optimální využití by podle něj bylo cca 70 procent.