HRADECKO

Velké náměstí: 14letá revitalizace představuje překvapivé novinky a plány pro 2026

V pondělí večer se v kině Central sešlo několik stovek lidí, kteří diskutovali o plánované revitalizaci Velkého náměstí. I když se jednalo o klidný a konstruktivní průběh, radniční koalice musela čelit několika otázkám a námitkám občanů. Hlavním tématem byl především snížený počet parkovacích míst a zklidnění dopravy v centru města. Jezdecká socha královny Elišky Rejčky může být novým dominantním symbolem.

Architektonický tým představil svůj návrh projektu revitalizace před třemi týdny. Tehdy šlo hlavně o sdílený prostor, který by otevřel náměstí obyvatelům města a zároveň neodstřihl centrum od aut. Přítomným bylo sděleno, že počet parkovacích míst na náměstí bude snížen ze současných 232 na pouhých 65.

Architekti proto zdůrazňovali, že míst pro motoristy neubude, jen se poněkud přeskupí. V okolí Velkého náměstí by mělo zůstat 1 200 parkovacích míst, přestože jejich počet přímo na náměstí se značně sníží. Důvodem je snaha o zklidnění a zkrášlení prostředí náměstí, které má získat novou, udržitelnější identitu. Podzemní garáže byly definitivně zamítnuty z důvodu vysokých finančních nákladů projektu.

Mezi novinkami v revitalizaci je důraz na takzvanou modrozelenou infrastrukturu. Jedním z nápadů je například vytvoření podzemní retenční nádrže na dešťovou vodu spojené s řekou, která by sloužila k zavlažování zeleně na náměstí. Dále se plánuje instalace mlhovišť, která by během horkých letních dní chladila povrch náměstí a zvyšovala tak komfort.

Dalším návrhem je vysazení stromů na prostoru Velkého náměstí, které by měly obyvatelům města poskytnout více zeleně a stínu, a instalace laviček u dominantního stromu na Svatojánském náměstí. Tato oblast by měla být dopravně zklidněna. Architektonický tým také plánuje zavedení zelené linky MHD, která by spojovala hlavní uzly centra města s parkovištěm.

Velkým překvapením večera byla prezentace návrhu jezdecké sochy královny Elišky Rejčky. Toto dílo by mělo být umístěno před Městskou hudební síní a snadno by se z náměstí reformoval přístup k původním severním terasám. Sochu považuje kardinál Dominik Duka za vhodný symbol, který by oživil historii a odrazil důležitost královny pro město.