ZLÍNSKO

Romské rodiny, město a kontroverzní soudní rozsudek

Vsetínští zastupitelé se rozhodli bojovat proti rozsudku Nejvyššího soudu, který nařídil městu zaplatit vyšší odškodnění vystěhovaným romským rodinám. Město se nechtělo smířit s tímto rozhodnutím a obrátilo se na Ústavní soud s cílem zvrátit verdikt Nejvyššího soudu. V sázce je více než 9 milionů korun, které Vsetín má vyplatit romským rodinám jako odškodnění za přestěhování do nevyhovujících bytů.

'Chceme vyjádřit nesouhlas s Nejvyšším soudem, který utržil před lety za své jednání. Město se v té době snažilo přistoupit k řešení problémů sociálně vyloučených romských rodin, které koncem roku 2006 přestěhovalo z jednoho zbytečně zbouraného pavlačového domu do jiných lokalit. Byla to absence sociálních bytů a vidina snížení nákladů, které podnítili tehdejší vedení města k tomuto kroku,' uvedl starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Podle advokátky Zdeňky Polákové, která zastupuje romské rodiny, však starosta situaci zkresluje. Z rozsudku Nejvyššího soudu (NS) vyzdvihla část odůvodnění, ve kterém se uvádí, že žalovaný porušil práva žalobců na lidskou důstojnost, zasáhl do jejich práva na ochranu soukromí, které v sobě zahrnuje i soukromí rodinného života, a do práva svobodné volby místa pobytu a způsobu života.

Starosta Vsetína odmítá taková nařčení a zdůrazňuje, že tehdejší vedení města se snažilo pomoci neplatičům nájemného zajistit nové bydlení. 'Město tvrdě platí za akt milosrdenství, neboť v roce 2006 nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajistěním nového bydlení,' prohlásil Jiří Čunek.

Soudy se žalobami Romů zabývaly řadu let; NS na konci minulého roku rodinám přiznal vyšší odškodnění. Původně měly dostat odškodnění od pěti do čtyřiceti tisíc korun, nově získají částky od deseti do devadesáti tisíc. Na odškodnění se však město nehodlá podílet, a proto podalo ústavní stížnosti.

Starosta Vsetína věří, že Ústavní soud nalezne spravedlnost a překvapivý verdikt Nejvyššího soudu nezopakuje. 'Jedná se o nebezpečný precedens – v budoucnu podobným rodinám již nikdo nepomůže. Verdikt Nejvyššího soudu není jen o penězích, ale hlavně o tom, že milosrdenství v naší zemi nemá místo,' dodal Čunek.