KARLOVARSKO

2000 – Cheb: Na Jesenici proběhlo cvičení složek IZS (TV Západ)

Cvičení se zúčastnilo 11 hasičských sborů ze Západních Čech, lezecké družstvo sokolovské Báňské záchranné služby a speleologická záchranná služba. Na břehu Jesenické přehrady proběhl nácvik slaňování z vrtulníku. Nad vodní plochu pak byli spouštěni potápěči. Následně proběhla ukázka vytahování zraněných na palubu helikoptéry. 

„Za prvé záchranu z lehkých vodních plavidel – to je nejtěžší co může být. Pokud máte velké plavidlo, tak je to v podstatě jako když je taháte ze země. Takže lehká plavidla. Potom záchranu lidí přímo z vody, kteří se nachází ve vodě. Procvičujeme si slanění do lehkého plavidla, do lodě, vytažení lidí z lodi na jeřábu, v podvěsu. Dále transport lidí v podvěsu na plochu sem,“ popsal jednotlivé části cvičení pplk. Pavel Špilka. 

Všechny tyto druhy záchranných prací se využívají především v oblastech zasažených přírodními katastrofami.

„Tyto metody práce, které uvidíte, se využívaly při záplavách v roce 1997 na Moravě. Myslím si, že výcvik směřuje k určitému účelu, který bude mít význam pro budoucnost v případě, že by někdo v Západních Čechách či nějaká oblast v Západních Čechách byla ohrožena povodněmi nebo podobnou katastrofou,“ dodal. 

Po absolvování této části výcviku se záchranáři přesunuli na Sokolovsko, kde v prostoru místních dolů proběhl nácvik vyprošťování osob z nepřístupných míst.