KARLOVARSKO

2001 – Cheb: Dokument, který zachránil Špalíček (TV Západ)

Výstava chce návštěvníky krátce seznámit s přípravou a průběhem asanace historického jádra Chebu, která proběhla v 50. a 60. letech minulého století. Součástí výstavy je také unikátní dokument z roku 1960, jež obsahuje odmítavé stanovisko Krajského vlastivědného muzea k úmyslu vlády zdemolovat soubor 11 středověkých domů Špalíček. Tuto ojedinělou památku se nakonec díky obavě z možné odmítavé reakce zahraničních odborníků ale podařilo zachránit. 

„Záchrana Špalíčku začala v podstatě až v 60. roce a trvala až do roku 1963. Byla zhotovována podle návrhu architekta Stránského z Prahy. Rekonstrukce proběhla dosti zajímavě. Bylo tam dost ohrožených domů a byly provlečeny ocelovou konstrukcí, která zachytila nosnou část a obvodové zdi byly přichyceny k těmto konstrukcím. Takže tím byla zajištěna stabilita celého Špalíčku,“ popsal autor výstavy Martin Plevný. 

Výstava přibližuje rekonstrukci historického centra prostřednictvím srovnávacích fotografií jednotlivých objektů z doby před, v průběhu a po skončení asanace a pomocí kompletních asanačních plánů. Kromě řady dokumentů a dobových fotografií z přelomu 19. a 20. století, jsou zde vystaveny také archeologické nálezy objevené v průběhu asanace. 

„Archeologický průzkum byl prováděn od roku 1962, později - od roku 1964 byl v Chebu zřízen stálý archeolog. Archeologické průzkumy byly prováděny Akademií věd, archeologickým ústavem pod vedením dr. Hejny a bylo nalezeno slovanské hradiště, jeho velikost a rozsah. Některé exponáty jsou zde vystaveny,“ doplnil Plevný.

Výstavu rekonstrukce historického jádra Chebu si můžete ve výstavním sále muzea prohlédnout až do konce května letošního roku.