KARLOVARSKO

Cheb: Město se přidalo k dalším v boji proti doplatkům (TV Západ)

„Toto jednání bylo na základě stížnosti některých senátorů k Ústavnímu soudu na zrušení doplatku na bydlení. Různě to zdůvodňovali. Měli jsme sezení v Kladně 16. května letošního roku. Setkání se zúčastnilo  více jak 13 obcí. Dohromady obce zastávají zájmy okolo 320 tisíc obyvatel. Jedná se o to, aby se nezrušil zákon o nemožnosti rozhodování doplatku na bydlení městy,“ informoval starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

V Chebu platí opatření obecné povahy na adresách Hálkova 28 a 30.

„Ta byla vytipovaná. Bylo zjištěno na základě odboru sociálního, že tam dochází k prohřeškům. Lokalita je tedy zahrnuta do opatření obecné povahy s tím, že od chvíle, kdy opatření vstoupilo v platnost, už není možné v této lokalitě přispívat na bydlení. Ve své podstatě je to omezení businessu – obchodu s chudobou.  To, co většina starostů českých měst kritizovala, kritizuje a k čemu vyhláška směřuje,“ doplnil Hrkal.

Od doby platnosti vyhlášky se v Chebu na dotčených adresách neobjevili žádní noví nájemci. Podepsáním memoranda se město Cheb zavázalo postupovat společně pro zachování současné možnosti regulace. K podpisu se připojilo například také město Sokolov.