ZLÍNSKO

Dva roky uzavřený úsek cyklostezky u Napajedel kvůli stavbě mostu

Stavitelé zasahují do klidu cyklistů. Komplikují jim jízdu podél Baťova kanálu, kde na dvou místech přerušují cyklostezku. Situace je obtížná zvlášť v úsecích, kde je objížďka komplikovaná. Cyklisté jsou tak odkázáni na trasy s intenzivním provozem. Informoval o tom Vojtěch Bártek, ředitel společnosti Baťův kanál.

První uzavřená část cyklostezky je u Napajedel. Stavitelé zde od listopadu minulého roku budují nový dálniční most. Práce by měly dovršit až v roce 2025. Další problém spočívá v uzavření mostu ve Spytihněvi kvůli opravě plavební komory. Zákaz vjezdu platí od začátku dubna do 3. května. Obě uzavírky mohou negativně ovlivnit turismus v oblasti Baťova kanálu a jeho okolí.

Kanál je obklopen 80 kilometry stezek, které každoročně navštíví desítky tisíc návštěvníků. Slouží také jako spojnice pro obyvatele okolních obcí. 'Obávám se, že cyklisté se těmto komplikacím budou chtít zcela vyhnout, a ne je objíždět', komentoval situaci Bártek. Dodal, že objízdná trasa nabízí vedle cest po silnici také kopcovité úseky, což může být pro některé cyklisty náročné.

Objízdná trasa pro uzavírku u Napajedel spočívá v přesměrování silnicí Dr. Beneše přes nový nadjezd nad dálnicí D55. Měla by být značená a vede k nákupnímu centru Kaufland. Starosta Napajedel, Robert Podlas, připomněl, že silnice je funkční a značení se zlepšuje.

Kromě stavebního ruchu na dálnici u Napajedel, stavební firma začala rozebírat také stárnoucí most podniku Fatra v Napajedlách. Most přes Jez u plavební komory ve Spytihněvi je také zásadní pro cestu po Baťově kanále. Oprava mostu potrvá měsíc, během níž nebude možný přechod pro automobily, cyklisty ani chodce.