LIBERECKO

Klimatické změny ohrožují lyžařské závody

V posledních letech čelí tradiční lyžařské akce, jako je Jizerská 50, stále větším klimatickým výkyvům. Nejednou se tak stává, že pořadatelé musí závod zrušit nebo přesunout na jiné místo kvůli nedostatku sněhu nebo nepříznivým povětrnostním podmínkám. Účastníci letošního závodu Jizerská 50, který byl kvůli nedostatku sněhu zrušen, dostali většinu svého startovného zpět. Vzhledem k rizikům spojeným se zrušením těchto akcí však začínají mít pojišťovny obavy z nabízení pojistných produktů proti zrušení akcí.

Podle Ladislava Forejtka, šéfa alpského úseku českého Svazu lyžařů, bylo dříve standardní, že se akce, jako je závod světového poháru, proti zrušení pojistila. V současnosti už ale pojišťovny tuto možnost buď nenabízejí vůbec, anebo za astronomické pojistné. Situace se tak pro řadu pořadatelů stává finančně neúnosnou.

Jedním z příkladů je tradiční lyžařský závod Jizerská 50. Pořadatelé této akce hovoří o tom, že kdysi dostali nabídku na kompletní pojištění proti zrušení akce za cenu ve výši třetiny nákladů na její pořádání. Avšak po přesunu závodu do únorového termínu, kdy je lokálně největší pravděpodobnost dobrých sněhových podmínek, se jim podařilo Jizerskou 50 proti zrušení pojistit aspoň částečně. Díky tomu mohli účastníci 57. ročníku závodu dostat většinu svého startovného zpět.

Ale již dnes je zřejmé, že se situace může zkomplikovat pro další ročníky. Pojišťovna VZP, která dosud startovné účastníkům Jizerské 50 kryla, ve vyjádření pro Český rozhlas uvedla, že si teprve vyhodnocuje data za letošní zimu a zatím nelze odhadnout, jak se promítnou do modelů pro rozhodování o pojistné.

Před sjednáním pojistné smlouvy s organizátory lyžařských akcí provádí pojišťovny poměrně náročnou analýzu rizik, která zahrnuje dlouhodobá klimatická data. Výsledkem bude ale pravděpodobně to, že pro účastníky zrušených akcí se možnost částečného nebo úplného vrácení startovného stane nedosažitelnou.