PLZEŇSKO

Křižíkovo gymnázium vystavuje snímky Eduarda Ingriše

Slavnostní zahájení této výstavy proběhne ve čtvrtek 24. září od 16.30.

Eduard Ingriš (1905 Zlonice - 1991 Reno, USA) byl český hudební skladatel, dirigent, cestovatel, filmový dokumentarista, kameramana fotograf. Je mj. autorem písně Niagara. Po roce 1948 emigroval do Jižní Ameriky, kde se usadil v Limě. Stal se vyhledávaným fotografem a kameramanem. Spolupracoval s Ernestem Hemingwayem, s cestovateli Jiřím Hanzelkou a Miroslavem Zikmundem, přátelil ses věhlasným norským etnologem Thorem Heyerdahlem, po jeho vzoru přeplul na balzovém voru Kantuta Tichý oceán.

Vystavené černobílé fotografie Eduarda ukazují Jižní Ameriku a Polynésii 50. let ještě nepoznamenanou turistickým ruchem – zachycujípůvodní stavby i domorodé indiány, část fotografií je věnována plavbě voru Kantuta.

Výstava je otevřená ve všední dny od 10 do 17 hodin, o víkendech od 14 do 17 hodin, vchod z Parku u bazénu, vstup je zdarma.

Zakončena bude 7. 11. v rámci cestovatelského festivalu Letem světem (svetem.net), který je věnovám právě Ingrišovi a Thoru Heyerdahlovi.Festival navštíví dokonce syn Thora Heyerdahla, nebo Pavel Pavel – experimentální archeolog, který rozpohyboval slavné sochy moai na Velikonočním ostrově.