KARLOVARSKO

Loket: Vinobraní obohatil program pro děti i regionální potraviny (TV Západ)

„Jako tradičně na ně čeká výborný burčák, výborná vína a k tomu další doplňky – salámy, sýry, tak, aby prostě ta pohoda z toho vínka byla. Rozšířili jsme to tady na to parkoviště o tyto staročeské atrakce i pro děti. Jsou zde staré řetízkové kolotoče a další atrakce. Tak, jak jste řekl, to počasí – to je pro nás trošku nevýhoda, je to špatné, protože návštěvnost asi mírně díky tomu poklesla,“ zhodnotil starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Město se podílelo na vinobraní doplňkovým programem na náměstí a v amfiteátru.

„My jsme to rozšířili. Na náměstí je pár stánků, ale ti jenom doplňují kolorit toho našeho města. Jinak hlavní program se samozřejmě odehrává na hradě a v amfiteátru. Tam jsme to rozšířili také o tu prezentaci moravských a českých vín a tam je ještě dál koncert, kde budou hrát dvě kapely s podobným názvem – Bugr. Jedna je country a jedna je trošku rockovější. Vinobraní večer v amfiteátru zakončí Milan Schelinger,“ přiblížil místostarosta Lokte Petr Zahradníček.

Vinaři si Loket oblíbili a nabídka se postupně rozšiřuje.

„Z těch tradičních oblastí Čejkovice, Velké Bílovice a nově je zde Pálava. Čili ten mladý muž, s nímž jsem hovořil, tak říkal, že mu bylo vinobraní v Lokti doporučeno. Že jsou zde lidé, kteří víno mají rádi, tak, ať to zkusí. A je velmi spokojen. Takže oblasti se pomalinku rozšiřují a ti stabilní vinaři a standardní jsou zde i v letošním roce,“ vyjmenoval Bednář.

Během soboty došlo nejen na rockovou muziku, ale i cimbálovku. Na hradě se také předávaly ceny. Letos se přihlásilo 27 výrobců se 124 výrobky v 9 kategoriích. 

Město Loket se v letošním roce intenzivně snaží řešit situaci s parkováním během velkých akcí, podobných vinobraní na hradě. Tisícovkám návštěvníků chce zajistit možnost bez problémů najít místo.

„Pracujeme na tom, nemůžeme to takto dál nechat a musíme skutečně to parkování posunout někam dál. Připravujeme velký projekt - studii celé revitalizace té oblasti autobusového nádraží, aby ti prvotní návštěvníci nebo ti, co jdou do Lokte na kávu, na zákusek či na oběd, měli blízko k tomu centru města,“ dodal Bednář.

Několik dalších míst, kde město plánuje zřízení parkovacích nebo odstavných ploch, většinou protahují administrativní překážky nebo zdlouhavé přípravy partnerů.