PLZEŇSKO

Nepomucké pivní slavnosti se blíží

25. ročník Nepomuckých pivních slavností se uskuteční již tuto sobotu 15. července. Akce začne hodinu před polednem a skončí až po půlnoci. Konat se bude jako vždy na náměstí Augustina Němejce v Nepomuku a protože jde o městské slavnosti se vším všudy, vstup bude zcela zdarma. Nejen díky vstupu zdarma, ale i díky široké nabídce piva, kvalitní a pestré hudební produkci a přátelské atmosféře se jedná o oblíbený festival s účastí několik tisíc návštěvníků.

V Česku jsou minipivovary ohromně populární, každý rok jich vznikne i několik desítek. V Nepomuku sice žádný není (ovšem plánuje se obnovení jednoho ze tří, které zde byly před sto lety), ale na náměstí se budou prezentovat např. pivovar Lyer z Modravy, Modrá Hvězda Dobřany, Richard z Brna i Zhůřák z blízké vesničky Zhůř nebo zbrusu nový pivovárek U Šenkýřů Šťáhlavice. „Každý bude moci ochutnat širokou nabídku piv – od těch vařených takřka v domácích podmínkách až po průmyslově vyráběná,“ komentuje pivní sortiment ředitel akce Ladislav Kincl. Celkově zde budou k dostání produkty téměř čtyřiceti pivovarů. A návštěvníci budou moci zcela svobodně zhodnotit, kdo ovládá pivovarnické řemeslo nejlíp. Opět se uskuteční anketa o nejlepší pivo slavností.

O hladové útroby přítomných se postará množství stánků s pochutinami. Pořadatelé se snaží i v tomto ohledu o zajištění co nejpestřejšího sortimentu, takže v Nepomuku budou k ochutnání např. jelení guláš, grilované ovčí sýry, balkánské speciality, hamburgery z hovězího z ekologického chovu, sladké i slané palačinky, bryndzové halušky, gyros, mexické plněné placky a samozřejmě opečené klobásy ...

Hudební produkce bude také velice pestrá. „Na své si přijdou milovníci rocku i popových hitů, chybět nebude samozřejmě dechovka, zazní i country, dixieland nebo staropražské písničky. Na samý závěr slavností vystoupí ska-punková skupina Skampida až z daleké Kolumbie,“ uvádí hudební program [2] dramaturg akce Stanislav Vaník. Z vystupujících kapel je třeba zmínit především AC/CZ - revival kultovních AC/DC, Greenhorns Honzy Vyčítala, populární Electric Lady či plzeňské The Dixie Hot Licks.

Akce je přátelská i k rodinám s dětmi. Pro ratolesti bude vyhrazen nealkoholický koutek se skákacím hradem, tvořivou dílnou, zmrzlinou a domácí cukrárnou.

Hudební program XXV. Nepomuckých pivních slavností

11:00 Fajnovka (dechovka)

13:00 Andband (folk)

14:30 Staropražští pardálové (staropražské písničky)

16:00 The Dixie Hot Licks (dixieland)

18:00 Electric Lady (pop-rock)

20:00 Honza Vyčítal a Greenhorns (country)

21:20 Vyhlášení výsledků ankety o nejlepší pivo slavností

21:30 AC/CZ (hard rock)

23:30 Skampida (ska - Kolumbie)

Slavnosti moderuje a pivní soutěže v pauzách mezi hudebními vystoupeními uvádí mistr improvizace Orest Šimpy.

Změna programu vyhrazena.