VYSOČINA

Novorozené děti v nemocnicích v Třebíči a Jihlavě bude hlídat 15 nových monitorů dechu

Přístroje pro Nemocnici Třebíč byly zakoupeny z finančních darů, které poskytly společnosti MANN + HUMMEL, NUKLEON a ALFEKO. Deset monitorů dechu Babysense II převzala z rukou dárců primářka oddělení Alena Holubová. Na dětském oddělení Nemocnice Jihlava převzal pět monitorů, které financovala společnost EVONA a Andrej Babiš s rodinou, primář Martin Zimena.

„Naší hlavní činností je zprostředkování darování monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé Česku,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice po celých dvacet let své existence aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do jednoho roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu, které nejen hlídají zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc. 

Během svého působení se nadaci podařilo zajistit monitory dechu pro nemocnice a porodnice v hodnotě téměř 27 milionů korun.


Foto: Nemocnice Třebíč