KARLOVARSKO

Ostrov: V nemocnici odstartovala částečná rekonstrukce radiologie

“Výhod, který tento systém přinese je celá řada,” vysvětluje Jan Roudnický, biomedicínský inženýr skupiny Penta Hospitals CZ, do které Nemocnice Ostrov spadá.

“Tím, že jde o moderní digitální systém pro radiografické snímkování s přímou digitalizací rentgenového obrazu, v první řadě nabízí vynikající kvalitu snímků. Lékař tedy bude mít k dispozici mnohem detailnější snímky, než tomu bylo u starých přístrojů. Navíc práce s digitálním obrazem umožňuje i lepší manipulaci se snímkem a post procesní zpracování, včetně možného využití pokročilých klinických aplikací. A tedy i k lepší celkové diagnostice,” dodává.

V rámci prací dojde v nemocnici k demontáži stávajícího přístroje a následné úpravě prostor tak, aby umožňovaly instalaci moderní technologie.

“Z hlediska organizace práce to bude poměrně náročné hlavně proto, že zbývající část oddělení zůstane i nadále v provozu. Lékaři zde budou i nadále dělat v plném režimu CT nebo sonografická vyšetření a v omezeném režimu i RTG. Budeme se ale snažit, aby probíhající práce neměly vliv na další poskytované služby, ani na naše pacienty nebo personál,” říká Ivana Hlinková, ředitelka Nemocnice Ostrov.

I případná drobná omezení ale bohatě vyváží přínos nového skiagrafu. Vedle lékařů, kterým usnadní práci, z něj totiž budou výrazně profitovat i samotní pacienti. A zdaleka ne pouze lepší diagnostikou.

“Díky moderní cloně se totiž, i přes nárůst kvality zobrazení, sníží potřebná dávka záření. Navíc systém má i funkci takzvaného autotrackingu, který který disponuje předdefinovanými snímkovacími protokoly i velkou škálou postprocesingových funkcí. Díky tomu zvyšuje rychlost snímání a tím pádem i počtu pacientů, kteří mohou vyšetření podstoupit,” shrnuje pozitiva nového skiagrafického RTG systému Roudnický.

Mezi výhody nové techniky patří také vyšší nosnost snímkovacího stolu, která umožní v případě nutnosti vyšetřovat i pacienty s vyšší nadváhou. A zatímco ve vertigrafu je detektor napevno, ve snímkovacím stole je vyjímatelný. Díky tomu umožní i snadné snímkování nepohyblivých pacientů, kteří musí být přivezení na lůžku. Personál naopak ocení snadnou manipulaci s hlavní částí přístroje, která nese clony a RTG lampu. Váží totiž pouhé tři kilogramy a díky stropnímu závěsu bude práce s ním vyžadovat jen minimum síly.

Celkové náklady investice se budou pohybovat ve výši kolem 4,5 milionu korun a jsou plně hrazeny z prostředků skupiny Penta Hospitals CZ v rámci plánovaného rozvoje a modernizace Nemocnice Ostrov. V plném provozu by měl být nový přístroj už v polovině září.


Zdroj: Vladislav Podracký