VYSOČINA

Policisté na Vysočině se chystají na konec prázdnin a začátek školního roku

„Policisté na Vysočině připravili na konec srpna a na začátek září dvě mimořádné dopravně bezpečnostní akce, které mají především preventivní charakter. Zaměří se na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti, budou kontrolovat, jestli řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a dodržují veškerá pravidla silničního provozu. Zaměříme se také na kontrolu, zdali jsou převážené děti ve vozidlech řádně upevněné vdětských autosedačkách, zda sami řidič a jejich spolujezdci používají bezpečnostní pásy a mají svá vozidla vřádném technickém stavu,“ popisuje Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Řidiči by se měli podle policistů vydávat na cesty při návratu do svých domovů řádně odpočatí, v dobré psychické náladě a pohodě. „Zbytečná nervozita za volantem, nebezpečné předjíždění, rychlá jízda a v neposlední řadě také únava jsou prvotními příčinami zcela zbytečných dopravních nehod,“ dodává Dana Čírtková.

Se začátkem nového školního roku proběhne na silnicích Vysočiny tradiční dopravně bezpečnostní akce Bezpečně do školy. „Jednou zdůležitých priorit policistů na Vysočině je docílit větší bezpečnosti chodců vsilničním provozu, a proto se policisté první týden v září zaměří zejména na malé chodce. První týden nového školního roku bude pro mnoho dětí velice náročný. Po dvouměsíčních prázdninách budou mít plno zážitků a tak pohyb na přechodech pro chodce nebo po chodnících může být neopatrný, chaotický a nebezpečný,“ uzavírá tisková mluvčí.

Ve čtvrtek 1. září budou policisté od 7.00 do 10.00 dohlížet na bezpečné přecházení dětí po přechodech v blízkosti škol v rámci celé Vysočiny. V dalších dnech začátku září pak budou policisté ve zvýšené míře dohlížet na přechody pro chodce vdobě začátku a konce vyučování.

„Výkon služby zaměříme vtyto dny na základě naší místní znalosti do míst vblízkosti školních a předškolních zařízení, do míst svysokou intenzitou silničního provozu, zvýšeným pohybem chodců a na dopravně riziková místa, kde docházelo ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ doplnil Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

První zářijové dny proběhne na Vysočině celorepublikový projekt Zebra se za Tebe nerozhlédne, který se věnuje bezpečnosti dětí na přechodech pro chodce. Policisté z oddělení tisku a prevence budou dětem klást jednoduché otázky na téma správného přecházení komunikací po přechodech pro chodce. Při správné odpovědi obdrží od policistů a zástupců Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a Besipu malý dárek v podobě reflexních prvků, omalovánek, zápisníčku nebo pexesa sdopravními značkami.