PLZEŇSKO

Srnec zůstal uvězněn v depu v Doudlevcích

Je středa dopoledne krátce před 12. hodinou, když šéfovi plzeňských zvířecích záchranářů Karlu Makoňovi zastupitelka města Plzně Kristýna Nachtmann Švédová telefonicky oznamuje, že v areálu depa v Plzni Doudlevcích je v plotu zachycen dospělý srnec.

Vedoucí útulku pro zvířata v nouzi provozovaného městskou policií Petr Kokoška spolu s kolegou Stanislavem  Šůsem sedá okamžitě do auta a jede na místo určení situaci prověřit.
 
"Nutno říci, že vyndat dospělého srnce z tohoto typu oplocení vyžaduje určitou fyzickou zdatnost, zručnost a zkušenosti. Kolega a člen DES OP Petr Kokoška má naštěstí v této oblasti bohaté zkušenosti ještě z doby, kdy jako řadový strážník fungoval a jezdil u odchytové jednotky Městské policie Plzeň. Jen díky tomu a duchapřítomnosti i rychlosti všech zúčastněných se podařilo srnce z plotu vyprostit, převézt do naší speciální ohrady pro tyto případy a následně i téhož dne po konzultaci s veterinárním lékařem vypustit," líčí Makoň.

Perfektně odvedený zákrok ohodnotil i veterinář a konstatoval, že díky rychlému zásahu se zvíře nestihlo vážně poranit, ve své podstatě vyvázlo bez vážnějšího zranění a mělo by to venku zvládnout. V těchto případech totiž zásadní roli hraje hlavně čas a stres. Podaří-li se zvíře na místě uklidnit, není-li úplně stresováno lidmi a všeobecnou panikou či snahou pomoci za každou cenu. Následně je rychle a odborně vyproštěno a převezeno do odpovídajícího chovatelského objektu, nemusí to vždy skončit pro zvěř fatálně.

"To ovšem platí jen v případech, kdy zvíře nemá po nehodě trvalé následky, rozsáhlá a devastující vnitřní zranění a další manipulace s ním (třeba i v dobrém úmyslu) mu nezpůsobuje takový stres a následky, které už většinou hraničí spíše s jeho týráním, než záchranou. Takže v tomto případě vše, co se odehrálo a proběhlo, bylo namístě, a já děkuji všem zúčastněným, že akci zvládli, aniž by byla má osobní účast nezbytně nutná. Zvláštní poděkování pak patří zejména Městské policii Plzeň, jelikož teď v sezóně je jejich pomoc pro naši činnost DES OP i mou osobu zásadní a nezbytně nutná," líčí Karel Makoň.

A jak se srnec do DEPA asi vlastně dostal? Spárkatá zvěř poměrně hodně migruje, zejména samci se dost často přesouvají na jiné lokality. Odchyt srny v těchto místech a v zástavbě není nic mimořádného, jelikož většina zvířat se do města z okrajových částí dostane například při řece, kolejích, anebo silničních koridorech. Výjimkou nebyl asi ani tento nádherný trofejní kus, který musel přijít po břehu řeky Radbuzy.

foto: desop