PRAHA

V nových filmech podpořených Fondem se řeší především aktuální společenská témata

„Všech sedm podpořených projektů obsahuje vedle kvalit ryze filmových také aktuální a společensky podstatná témata. Od sexuálního obtěžování přes nucené sterilizace romských žen, vnímání rozpadu manželství rodičů z pozice dítěte, dramatické dopady znečištění životního prostředí, nebezpečí číhající v kyberprostoru na dospívající až po stárnutí nahlížené z pozice vdovy,“ vysvětlila rozhodnutí Rady její předsedkyně Helena Bendová.

Nejvyšší podporu 15 mil. Kč získal film Highlight scenáristy a režiséra Ondřeje Provazníka. Jeho druhý celovečerní film sleduje příběh bývalé pěvkyně dívčího sboru, která se po patnácti letech života v zahraničí vrací zpět do ČR. Stejně jako několik jejích bývalých kolegyň je předvolaná k výpovědi k soudu jako oběť a svědkyně v případu sexuálního obtěžování. Obviněným je jejich bývalý sbormistr. Setkává se po letech i se svojí sestrou, která ale stojí na opačné straně barikády a svého bývalého sbormistra hájí. Prvním celovečerním počinem režiséra Ondřeje Provazníka byl film Staříci, stejně jako u něj je i v případě tohoto snímku producentem Jiří Konečný (endorfilm) a koprodukovat ho bude také Slovensko a Kanada. Film Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka (debut Bez doteku) podle scénáře Miro Šifry získal podporu ve výši 14 mil. Kč. Děj filmu se odehrává v roce 1937, kdy do slovenského města Svit přijíždí těhotná lékařka se svým manželem, ředitelem továrny. Ten má spolu s dalšími „Baťovými“ lidmi postavit nové město podle vzoru Zlína. Jejich plán ale naruší nález mrtvého dítěte. Drama s kriminální zápletkou produkuje společnost Barletta a půjde o česko-slovenskou koprodukci. Pro režiséra je to druhý celovečerní film, Chlupáček je ale již zkušeným seriálovým režisérem, například s Viktorem Taušem spolurežíroval úspěšný projekt Zrádci. Třetí film režisérky a scenáristky Beaty Parkanové (Dotyky, Slovo) Světýlka podpořil Fond částkou 10 mil. Kč. Žánrově půjde o intimní rodinné drama z prostředí maloměsta. Hlavní postavou je šestiletá holčička. Za snímkem stojí společnost Love Frame a půjde také o česko-slovenskou koprodukční spolupráci. Sucho je lakonický název nového filmu scenáristy a režiséra Bohdana Slámy (Štěstí, Venkovský učitel, Bába z ledu, Krajina ve stínu). Příběh o lidské lhostejnosti, která způsobí znečištění přírody a postaví proti sobě dvě venkovské rodiny, podpořil Fond částkou 10 mil. Kč. Snímek produkuje společnost Negativ a půjde o česko-německo-slovenskou koprodukci.  

Fond podpořil i nový projekt režiséra a scenáristy Ivana Ostrochovského (Služebníci, scénář k filmu Cenzorka). Film Pramen je příběhem o romských ženách, které byly na jihovýchodním Slovensku v osmdesátých letech přinuceny ke sterilizaci. Na scénáři se podílela také Rebecca Lenkiewicz a Marek Lesčák. Projekt produkuje společnost Negativ. Koprodukčně se na něm bude podílet slovenská a rumunská strana. Radní ho podpořili částkou 7 mil. Kč. Režisérka a scenáristka Alice Nellis (Sedmero krkavců, Výlet, seriál Pustina, scénář k filmu Zátopek) se vrací s projektem Buko. Jmenuje se tak starý vysloužilý cirkusový kůň, který je součástí dědictví hlavní hrdinky snímku. Po manželově náhlé smrti hledá znovu cestu nejen sama k sobě, ale i k vlastním pocitům. Celý život je zatím skrývala a podřizovala se manželovým přáním a plánům. Snímek produkuje společnost Dorian Film a Fond ho podpořil částkou 5 mil. Kč. Anna is missing je celovečerní debut režiséra Pavla Soukupa (režisér krátkometrážního úspěšného seriálu #martyisdead) podle scénáře Jaroslava T. Mišky a Rada ho podpořila částkou 3 mil. Kč. Simona pohřešuje svou dceru Annu od chvíle, kdy ji vysadila přede dveřmi domu její internetové kamarádky. Jedinou stopou v prázdném bytě teď zůstává Annin telefon. Případu se ujímá mladá policistka Kamila, pro kterou začíná závod s časem. Kriminální drama poukazuje na nebezpečí, které číhá nejen na děti a mladé lidi v kyberprostoru. Film produkuje společnost Bionaut.