ZLÍNSKO

Historický úspěch - Zlínská zoo uvítala šest mláďat kapybar

Ve zlínské zoologické zahradě se radují z příchodu šesti mláďat kapybar, největších hlodavců na světě. Tento významný přírůstek je historicky nejpočetnější odchov kapybar ve zlínské zoo.

Mláďata se narodila na začátku dubna a první měsíc strávila pod bedlivým dohledem matky v chovatelském zázemí. Nyní je návštěvníci mohou spatřit ve výběhu v jihoamerické oblasti u expozice Jaguar Trek. 'Mláďata se mají čile k světu a matka se o ně vzorně stará,' řekl zoolog Václav Štraub.

Zlínská zoo chová kapybary již pětatřicet let a za tu dobu úspěšně odchovala osmdesát mláďat, přičemž nikdy dříve nedošlo k odchovu šesti mláďat najednou. 'Pro samici je to náročnější. Musíme hlídat její krmnou dávku, aby moc nezhubla, protože od ní pije šest mláďat, což je neobvyklé,' uvedla chovatelka Ivana Jakšičová.

Je zajímavé, že mláďata při narození vážila jen jeden až jeden a půl kilogramu, nyní již dosahují váhy tří až čtyř kilogramů. 'Jsou to nenáročná mláďata, která již od prvního dne zkouší žrát to samé co dospělí, tedy mrkev, seno nebo trávu. Stále však potřebují mateřské mléko,' popsala Jakšičová.

Kromě letošních mláďat mohou návštěvníci vidět také tři odrostlá mláďata z předchozích let. V červnu se celá skupina přesune do letní expozice v Amazonii, kde je i velké přírodní jezero.

Přirozeným prostředím kapybar jsou bažinaté oblasti a močály v okolí velkých řek a jezer Jižní Ameriky, kde se vyskytují od Panamy po severní Argentinu. Kapybary dorůstají délky až sto třiceti centimetrů a mohou vážit až osmdesát kilogramů.

Kapybary se živí převážně travinami, vodními rostlinami, výhonky mladých dřevin nebo ovocem a jsou výbornými plavci. Na jedno nadechnutí vydrží pod vodou až deset minut, kde se také páří. Žijí většinou ve skupinách s jedním dominantním samcem a v lidské péči se dožívají až dvanácti let.