PARDUBICKO

Hrdina František zachránil ztraceného seniora na Hlinecku

Byl únor, devět hodin večer a venku tři stupně Celsia. František Odstrčil a jeho kamarád se i přes chladné počasí vydali hledat osmaosmdesátiletého seniora, který se ztratil při procházce na Hlinecku. Vrtulník s termovizí ten večer dlouho nemohl vzlétnout, ale když konečně začal propátrávat terén, František už volal na linku 158, že našli prochladlého důchodce.

„Jsem z této oblasti, znám ji velmi dobře. Když se na mě obrátil kamarád s tím, že možná viděl pohřešovaného, neváhali jsme ani okamžik. Vzali jsme baterku, nasedli do auta a začali hledat,“ vypráví František Odstrčil.

Po více než hodině volání do temného okolí se z pole ozval mužský hlas. Senior ležel zmatený na zemi, pamatoval si pouze, že měl den předtím narozeniny. Vedle něj ležely trekové hole, které potvrdily jeho identitu. Senior byl podchlazený, zachránci ho zabalili do termofólie, přikryli další bundou a zavolali policii a záchranku.

„Představa, že bychom ho minuli a on tam v mrazu ležel celou noc, byla děsivá,“ říká Odstrčil, který pracuje jako profesionální voják v pardubické posádce.

Od společnosti Slavia pojišťovna, která je spolu s Policií ČR partnerem akce Ztracená pomněnka, obdržel za svůj hrdinský čin děkovný certifikát a hodinky.

Senioři patří mezi nejohroženější skupiny obyvatel spolu s dětmi. Zatímco osamocené dítě si snadno všimne, senior nemusí být tak nápadný. „Od června policie spustí nový mechanismus Senior v ohrožení. Každý si může stáhnout aplikaci Echo. V momentě, kdy bude vyhlášeno pátrání, se v aplikaci objeví veškeré informace o hledaném člověku. Pomoc veřejnosti je pro nás nezastupitelná, budeme rádi, když si ji stáhne co nejvíce lidí,“ uvedl David Janda z krajského ředitelství policie.

Loni se v Pardubickém kraji ztratilo kolem sta lidí, aktuálně je v pátrání 34 ztracených. V celé České republice policie eviduje více než 3000 pohřešovaných osob, z toho 1800 je mladších 18 let.

Přestože je vrtulník s termovizí při hledání ztracených lidí velkým pomocníkem, ani tato technologie úspěch nezaručí. „Úspěšnost je vysoká, ale nemůžeme spoléhat na to, že s vrtulníkem vždy uspějeme,“ říká ředitel Policie Pardubického kraje Jan Ptáček. „Nevíme, kde přesně může být pohřešovaný. Pak musíme pouze odhadovat. Na palubě je vždy policista, který dobře zná lokalitu. Vrtulník nahrazuje mnoho prostředků a sil na zemi, ale není všespásný. Dále musíme vyhodnotit, co je to za objekt, který vyzařuje teplo,“ dodává David Janda.