BUDĚJOVICKO

Kritická situace ve firmě Machine Tools: Soud vyhlásil moratorium

Situace ve firmě Machine Tools, která patří do koncernu Kovosvit MAS, je stále kritická. Přestože někteří zaměstnanci již mají možnost přejít do jiného zaměstnání, většina z nich zatím ve firmě zůstává. Začátkem května soud v rámci insolvenčního řízení vyhlásil na společnost moratorium, které je platné po dobu tří měsíců ode dne zveřejnění v insolvenčním rejstříku.

Podle Jiřího Ryzky, předsedy základní organizace odborového svazu Kovo Kovosvit, by odchod všech zaměstnanců znamenal konec výroby ve firmě. Zbylí zaměstnanci mají slíbenou náhradu mzdy za květen ve výši 85 procent. Jednání s firmou je však složité, protože stále nemá generálního ředitele. Jan Kožvara opustil tuto pozici v polovině dubna z důvodu nesouhlasu s postupem majitelů společnosti.

Pro zbývající zaměstnance zorganizovaly odbory setkání s pracovníky úřadu práce, které se uskuteční příští středu, aby zaměstnanci nemuseli jezdit do Tábora.

Ekonomické potíže společnosti Machine Tools trvají již delší dobu. V roce 2022 skončila firma se ztrátou 167,2 milionu korun po zdanění. V roce 2021 měla firma také ztrátu, konkrétně 134 milionů korun. Kovosvit MAS Foundry, druhá hlavní společnost koncernu, zaznamenala v roce 2021 zisk 1,1 milionu korun. Finanční výsledky za loňský rok dosud nebyly zveřejněny.